شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

یادداشت اختصاصی عراقچی در نشریۀ لوپوئن: دعوت صریح اروپاییان به آشتی و تهدید غیرمستقیم اتمی

روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت، چند ساعت مانده به آغاز دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، هفته‌نامۀ فرانسوی «لوپوئن» به طور اختصاصی یادداشتی از عباس عراقچی منتشر کرد. در این تریبون، وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی از انفعال سیاسی قدرت‌های اروپایی ابراز تأسف می‌کند و آنها را به گفتگوهای جدی فرا می‌خواند. او در عین حال هشدار می‌دهد که اگر اروپاییان مکانیسم ماشه را فعال کنند، جنگ‌افزارهای هسته‌ای رو به افزایش خواهد گذاشت.  

به گزارش ار. اف. ی، هفته‌نامۀ فرانسوی «لوپوئن» یادداشت اختصاصی عباس عراقچی را با این عنوان منتشر کرده است: «ایران آمادۀ گشودن فصل جدیدی در روابط با اروپاست.»

عراقچی از این طریق به روشنی دست همکاری به سوی اروپاییان دراز می‌کند اما هم‌زمان به آنها هشدار می‌دهد که به دنبال «استراتژی برخورد» نباشند.

وزیر امور خارجۀ ایران می‌نویسد: «یک قرن پس از آن که فرانسه و بریتانیا مرزهای جدید خاورمیانه را ترسیم کردند، اینک غیبت اروپا در آیندۀ سیاسی این منطقه به طور روزافزون مشاهده می‌شود. به عنوان مثال، طی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که همچنان جریان دارد، دیپلمات‌های اروپایی جز ناظران منفعل نقش دیگری به عهده ندارند.»

به عقیدۀ عراقچی این انفعال و بی‌حرکتی اروپا به ضرر همۀ طرف‌هاست. چنان که بعد از خروج آمریکا از برجام، اروپاییان می‌بایست قاطعانه‌تر رفتار می‌کردند: «در آن زمان، برنو لومر وزیر اقتصاد وقت فرانسه  گفته بود اروپا وابسته و پیرو واشنگتن نخواهد بود، اما در عمل، بریتانیا، فرانسه و آلمان هیچ کاری نکردند و شرکت‌های اروپایی هم ترجیح دادند به جای پیروی از تعهدات دولت‌های متبوعه، خود را با الزامات تحریم‌های آمریکایی تطبیق دهند.»

به نوشتۀ عراقچی اینک نیز همان «الگوی بی‌تصمیمی و تردید استراتژیک» از سوی کشورهای اروپایی تکرار می‌شود، در حالی که «واشنگتن و مسکو بی‌اعتنا به پایتخت‌های اروپایی با یکدیگر معامله می‌کنند.»

خطر مکانیسم ماشه

عراقچی موضع‌گیری‌های اخیر سه قدرت اروپایی در قبال مکانیسم ماشه (اسنپ‌بک) را نمونه‌ای از تزلزل دیپلماتیک و رفتار غلط اروپاییان می‌داند و هشدار می‌دهد که فعال کردن این مکانیسم به معنای انتخاب «استراتژی برخورد» خواهد بود و می‌تواند به یک بحران جهانی گسترش تسلیحات اتمی دامن بزند که در درجۀ اول به ضرر خود اروپاییان خواهد بود.

طبق «مکانیسم ماشه»، اگر جمهوری اسلامی به برجام پایبند نماند، تحریم‌ها به‌سرعت قابل بازگشت خواهد بود. هریک از اعضای برجام (فرانسه، بریتانیا، آلمان، چین و روسیه) در صورتی‌که مدعی نقض توافق از سوی ایران شوند، می‌توانند اسنپ‌بک را فعال کنند. 

عراقچی بدون این که از ایران نام ببرد، به طور غیرمستقیم تهدید می‌کند که اگر اروپاییان دست به چنین بی‌ا‌حتیاطی بزنند، کشورهای بیشتری برای تصاحب سلاح اتمی اقدام خواهند کرد و بحرانی جهانی ایجاد خواهد شد. او در ادامه به زبان دیگری هشدار می‌دهد و می‌گوید فعال شدن مکانیسم ماشه «تنش‌های برگشت‌ناپذیر» در پی خواهد داشت.

وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی می‌نویسد: «سه قدرت اروپایی باید از خود سؤال کنند که چگونه به این بن‌بست رسیدند؟ این سه کشور در زمان جو بایدن نقش واسطه را میان تهران و واشنگتن به عهده داشتند اما با بروز تغییرات سیاسی در آمریکا، اروپایی‌ها هم تلاش‌هایشان را رها کردند و به جای تنظیم مجدد راهبرد خود، موضع برخورد و رویارویی گرفتند.»

در نتیجۀ این سیاست، «ایران اکنون بیشتر از برخی تشکل‌ها که از سوی شورای امنیت تروریست طبقه‌بندی می‌شوند، تحت تحریم قرار گرفته است.»

عراقچی پیامدهای سردی روابط ایران و اروپا را چنین تصویر می‌کند: «در سال ۲۰۰۳، بعد از زلزلۀ بم، فرانسه به سرعت یک بیمارستان صحرایی در محل به راه انداخت. اما در همین ماه اخیر، بعد از انفجار بندر عباس (بندر شهید رجایی)، تنها روسیه بود که بلافاصله به کمک آمد و تسلیت‌های اروپایی یک هفته بعد، وقتی بحران پایان یافته بود به تهران رسید.»

عراقچی سپس به امکانات بالقوۀ همکاری در زمینه‌های گوناگون اشاره می‌کند و می‌گوید: «من چند بار اروپاییان را به از سرگیری گفتگوهای جدی دعوت کردم اما هیچگاه پاسخی نگرفتم.»

وی می‌نویسد: «به تازگی، بعد از مشورت با روسیه و چین، من آمادگی خود را برای سفر به پاریس، برلن و لندن اعلام کردم تا بتوانیم فصل تازه‌ای را آغاز کنیم. این ابتکار، به گفتگوهای مقدماتی در سطح معاونان وزارت خارجه منتهی شد که می‌تواند شروع خوبی باشد. اما وقت تنگ است.»

عراقچی معتقد است اینک لحظۀ حساسی فرا رسیده که می‌تواند آیندۀ روابط ایران و اروپا را تعیین کند. او در پایان می‌نویسد: «ایران برای آغاز فصل جدید آماده است؛ امیدواریم که طرف‌های اروپایی نیز چنین باشند.»

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

یک پاسخ

  1. لوپوئن نشریه ای راست و نزدیک به راست افراطی و در هر شماره دشمنی خودش را با چپ فرانسه یاد آوری می‌کند .
    بی دلیل نیست که پاسدار عراقچی در این نشریه یادداشت می‌نویسد و تهدید می‌کند !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *