شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

گروگان آزادشده اسرائیلی-آمریکایی غزه را ترک کرد؛ اسرائیل: آتش‌بسی در کار نیست

ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک گروگان اسرائیلی-آمریکایی روز دوشنبه پس از آزادی از سوی حماس، از مرز غزه عبور کرده و وارد اسرائیل شده است؛ این آزادی در پی توقف موقتی در نبردهای غزه صورت گرفت، اما توافقی برای آتش‌بس گسترده‌تر یا آزادی بیشتر گروگان‌ها حاصل نشد. هم‌زمان، ناظران جهانی درباره خطر قحطی در غزه هشدار دادند.

ارتش اسرائیل گفت ادیان الکساندر را پس از آن از غزه خارج شده که کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، انتقال امن او را پس از ۱۹ ماه اسارت به مقامات اسرائیلی تسهیل کرد.

الکساندر آخرین گروگان آمریکایی بود که در اختیار حماس قرار داشت. شبکه ۱۲ اسرائیل اعلام کرد وضعیت جسمانی او «ضعیف» است، اگرچه منبعی ذکر نشده است.

شبکه الجزیره تصویری از او را منتشر کرد که در کنار مبارزان نقاب‌دار و یک مقام صلیب سرخ ایستاده بود. برخلاف آزادی‌های پیشین، او لباس غیرنظامی بر تن داشت.

نبردها از ظهر دوشنبه، پس از آنکه نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، اعلام کرد عملیات‌های اسرائیل برای عبور امن گروگان آزاد شده متوقف خواهد شد، خاموش شد.

حماس گفت آزادی الکساندر به‌عنوان نشانه‌ای از حسن نیت نسبت به رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، انجام می‌شود که این هفته در منطقه حضور دارد.

ترامپ صبح دوشنبه در رسانه اجتماعی خود نوشت: «ادیان الکساندر، گروگان آمریکایی که گمان می‌رفت کشته شده، قرار است توسط حماس آزاد شود. خبر فوق‌العاده!»

نتانیاهو گفت این آزادی به دلیل فشار نظامی اسرائیل در غزه و فشار سیاسی ترامپ انجام شد.

دفتر نتانیاهو اعلام کرد که وی روز دوشنبه با ترامپ صحبت کرده و رئیس‌جمهور آمریکا تعهد خود به اسرائیل را ابراز کرده است.

نتانیاهو تأکید کرده هیچ آتش‌بسی در کار نیست و برنامه‌ها برای تشدید عملیات نظامی در غزه ادامه دارد. شاهدان در غزه به رویترز گفتند پس از تحویل الکساندر، پرواز هواپیماها و پهپادهای اسرائیلی از سر گرفته شد.

این آزادی که پس از مذاکرات چهارجانبه میان حماس، آمریکا، مصر و قطر انجام شد، می‌تواند زمینه‌ساز آزادی ۵۸ گروگان باقی‌مانده در غزه شود.

قطر و مصر گفتند آزادی الکساندر گامی امیدوارکننده در جهت مذاکرات آتش‌بس جدید است. دفتر نتانیاهو اعلام کرد هیئتی از اسرائیل روز پنجشنبه برای بررسی طرحی جدید به منظور آزادی بیشتر گروگان‌ها به قطر خواهد رفت.

با وجود این، نتانیاهو بر ادامه برنامه‌های نظامی تأکید کرده و ایتمار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی از جناح راست افراطی، نیز گفته جنگ با حماس نباید پایان یابد و کمک‌ها نباید وارد غزه شود.

دفتر نتانیاهو اعلام کرد: «اسرائیل به هیچ نوع آتش‌بسی متعهد نشده» و این فشار نظامی بود که حماس را مجبور به آزادی گروگان آمریکآیی – اسرائیلی کرد.

مقامات بهداشت غزه گفتند در حمله‌ای پیش از توقف درگیری‌ها، دست‌کم ۱۵ نفر که در یک مدرسه پناه گرفته بودند کشته شدند.

نهاد جهانی پایش گرسنگی (IPC) روز دوشنبه گزارش داد نیم میلیون نفر در غزه در آستانه قحطی قرار دارند و خطر جدی قحطی تا سپتامبر وجود دارد.

«همه را به خانه برگردانید»

ترامپ قرار است در سفرش به کشورهای خلیج فارس — که شامل توقفی در اسرائیل نمی‌شود — حضور یابد، اما فرستاده ویژه‌اش، استیو ویتکاف، که در ترتیب دادن آزادی الکساندر نقش داشت، قرار بود روز دوشنبه وارد اسرائیل شود.

خانواده الکساندر از ترامپ و ویتکاف تشکر کرده و در بیانیه‌ای گفتند امیدوارند این تصمیم زمینه‌ساز آزادی دیگر گروگان‌های باقی‌مانده شود.

آن‌ها گفتند: «ما از دولت اسرائیل و تیم‌های مذاکره می‌خواهیم که لطفاً متوقف نشوند.»

مقامات آمریکایی سعی دارند نگرانی‌ها درباره فاصله گرفتن ترامپ از اسرائیل را کاهش دهند، به‌ویژه پس از آنکه وی اعلام کرد حملات هوایی آمریکا علیه حوثی‌های مورد حمایت ایران در یمن را متوقف خواهد کرد. حوثی ها همچنان به شلیک موشک به سوی اسرائیل ادامه می‌دهند.

دولت اسرائیل بابت اولویت قائل شدن برای گروگان‌هایی که از حمایت دولت خارجی برخوردارند، مورد انتقاد قرار گرفته است.

عیناڤ زنگوکر، مادر متان (یکی از ۲۱ گروگان زنده دیگر)، گفت نتانیاهو برای بقای سیاسی خود، پایان جنگ را به تعویق انداخته است.

او در بیانیه‌ای خطاب به ترامپ، در کنار دیگر خانواده‌های گروگان‌ها، گفت: «ملت اسرائیل پشت شماست. این جنگ را تمام کنید. همه را به خانه برگردانید.»

نتانیاهو که قرار بود در جلسه جدید دادگاهش بابت اتهامات فساد مالی — که آن‌ها را رد می‌کند — شهادت دهد، با فشار اعضای تندرو کابینه‌اش برای ادامه جنگ مواجه است.

پس از توافق آتش‌بسی که درگیری‌ها را به مدت دو ماه متوقف و زمینه مبادله ۳۸ گروگان با زندانیان فلسطینی را فراهم کرد، اسرائیل در ماه مارس عملیات نظامی خود را از سر گرفت.

از آن زمان، حدود یک‌سوم غزه را به عنوان «منطقه امنیتی» تحت کنترل خود درآورده و ورود کمک‌ها به منطقه را مسدود کرده که باعث کمبود شدید غذا برای دو میلیون ساکن غزه شده است.

هفته گذشته، مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، طرحی برای ارسال کمک از طریق پیمان‌کاران خصوصی را مطرح کرد، اما جزئیات آن — از جمله تأمین مالی — هنوز مشخص نیست.

فرانک-والتر اشتاین‌مایر، رئیس‌جمهور آلمان، روز دوشنبه در دیدار با اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، گفت کمک‌های بشردوستانه به غزه باید فوراً از سر گرفته شود. هرتزوگ گفت مکانیسم جدید کمک‌ها به غیرنظامیان خواهد رسید، نه حماس، و از جامعه بین‌المللی خواست در اجرای آن کمک کند.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *