
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز یکشنبه اعلام کرد پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای گفتوگوهای مستقیم را پذیرفته و روز پنجشنبه در ترکیه با او دیدار خواهد کرد؛ این تصمیم پس از آن گرفته شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از او خواست بدون درنگ با پیشنهاد پوتین موافقت کند.
پیشتر در همان روز، زلنسکی با احتیاط نسبت به سخنان شبانه تلویزیونی پوتین واکنش نشان داده بود؛ سخنانی که همزمان با ساعات پربیننده در آمریکا پخش شد و در آن، پوتین خواستار گفتوگوهای مستقیم با اوکراین در استانبول در روز پنجشنبه ۱۵ مه شد. هنوز مشخص نیست که پوتین شخصاً در این مذاکرات شرکت خواهد کرد یا نه.
زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پنجشنبه در ترکیه منتظر پوتین خواهم بود، بهصورت حضوری. امیدوارم این بار روسها به دنبال بهانهجویی نباشند.»
پیشنهاد پوتین تنها ساعاتی پس از آن مطرح شد که قدرتهای بزرگ اروپایی روز شنبه در کییف از او خواستند بدون قید و شرط با آتشبس ۳۰ روزه موافقت کند، در غیر این صورت با «تحریمهای گسترده» مواجه خواهد شد — موضعی که کیث کلگ، فرستاده ترامپ به اوکراین، روز یکشنبه از آن حمایت کرد.
زلنسکی نیز گفته بود که اوکراین آمادگی گفتوگو با روسیه را دارد، اما تنها پس از آنکه مسکو با آتشبس ۳۰ روزه موافقت کند.
اما ترامپ، که اختیار ادامه یا قطع حمایت تسلیحاتی حیاتی واشنگتن از اوکراین را دارد، رویکرد متفاوتی در پیش گرفت. او در شبکه اجتماعی تروثسوشال نوشت:
«رئیسجمهور پوتین نمیخواهد توافق آتشبس با اوکراین داشته باشد، بلکه میخواهد پنجشنبه در ترکیه دیدار کند تا درباره احتمال پایان این حمام خون مذاکره کند. اوکراین باید فوراً با این موضوع موافقت کند.»
ترامپ افزود: «حداقل آنها خواهند فهمید که آیا توافقی ممکن هست یا نه، و اگر ممکن نباشد، رهبران اروپایی و آمریکا خواهند دانست که وضعیت در کجا قرار دارد و بر همان اساس عمل خواهند کرد.»
با وجود پیشروی تدریجی نیروهای روسی، پوتین تاکنون امتیاز چندانی ارائه نکرده است. در سخنرانی شبانهاش، او خواستار «مذاکرات مستقیم بدون پیششرط» شد.
اما بهسرعت پس از آن، یوری اوشاکوف، دستیار ارشد کرملین، به خبرنگاران گفت که مذاکرات باید بر اساس پیشنویس توافق صلح سال ۲۰۲۲ — که کنار گذاشته شده بود — و وضعیت فعلی میدانی انجام گیرد.
این سخنان بهطور غیرمستقیم به این معناست که کییف باید با بیطرفی دائم در قبال ناتو در ازای تضمین امنیتی موافقت کند و کنترل بخشهایی از خاک خود توسط روسیه را بپذیرد.
پوتین همچنین خواستههای کشورهای اروپای غربی و اوکراین برای آغاز آتشبس از روز دوشنبه را بهعنوان «اولتیماتوم» رد کرد. وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که پیش از بحث درباره آتشبس، باید درباره ریشههای درگیری مذاکره شود.
ترامپ که میگوید میخواهد بهعنوان یک صلحطلب در تاریخ بماند و بارها وعده پایان دادن به جنگ را داده، پیشتر در واکنش به سخنان پوتین گفته بود که این میتواند «روزی بالقوه بزرگ برای روسیه و اوکراین» باشد.