چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

برق نیست، آب نیست، خاموشی‌ها در تهران تبعیض‌آمیز است

خاموشی‏‌های تبعیض‌‏آمیز در تهران/بررسی میدانی «هم‏‌میهن» نشان می‌‏دهد حاشیه جنوبی تهران نسبت به مرکز  با قطعی برق بیشتری مواجه است

۷۵ درصد خاموشی‌های تهران در دو ماهه نخست سال جاری متعلق به جنوب و غرب استان تهران است. البته حاشیه و اطراف تهران نیز از این خاموشی‌ها مستثنی نیستند و در مقایسه با مرکز شهر، قطعی‌های بیشتری را تجربه می‌کنند

۷۵ درصد خاموشی‌های تهران در دو ماهه نخست سال جاری متعلق به جنوب و غرب استان تهران است. البته حاشیه و اطراف تهران نیز از این خاموشی‌ها مستثنی نیستند و در مقایسه با مرکز شهر، قطعی‌های بیشتری را تجربه می‌کنند. امسال برای اولین بار در فروردین‌ماه با کسری تولید نسبت به تقاضاً در برق مواجه شدیم، همین موضوع باعث شد که برای اولین بار خاموشی‌ها به بهار برسد و در نخستین ماه‌های سال شاهد قطعی و سهمیه‌بندی برق باشیم. 

روز گذشته شرکت توانیر اعلام کرد که قطعی برق با برنامه به تهران بازگشت؛ اما بررسی میدانی «هم‌میهن» نشان می‌دهد در بسیاری از مناطق تهران با وجود قطعی برق چندساعته، همچنان برنامه قطعی به صورت دقیق اعلام نشده؛ به معنای دیگر خاموشی‌های بدون برنامه در تهران و بسیاری از شهرهای کشور آغاز شده و به نظر نمی‌رسد تا همین زودی‌ها توانیر وضعیت تامین و قطعی برق را سامان دهد.

یکی از مدیران برق منطقه‌ای در نشست شورای اداری استان در فروردین ۱۴۰۴ گفته است: برای پایداری شبکه ناچاریم خاموشی‌ها را متمرکز در حاشیه‌ها اعمال کنیم، چون قطع برق تهران تبعات امنیتی و رسانه‌ای دارد!

البته بررسی قطعی حاکی از آن است که مناطق شمالی تهران کمترین میزان قطعی برق را دارند و در برخی از ماه‌های سال که مناطق جنوبی تهران با قطعی برق چندساعته مواجه می‌شوند، شمال تهران هیچ گونه قطعی‌ای را تجربه نمی‌کند. پس از آن، رتبه دوم به مرکز تهران می‌رسد؛ در مرکز تهران شاهد آن هستیم که در مقایسه با شمال تهران قطعی برق بیشتری رخ می‌دهد؛ اما این قطعی‌ها نیز برنامه مشخص و جامع دارد.

بررسی میدانی «هم‌میهن» نشان می‌دهد حاشیه جنوبی تهران نسبت به مرکز شهر با قطعی برق بیشتری مواجه هستند. هنوز اردیبهشت‌ماه به پایان نرسیده است اما قطعی برق با شدت و قدرت بسیاری آغاز شده است؛ با این شرایط به نظر می‌رسد که قطعی برق در جنوب و حاشیه تهران به روزانه بیش از ۴ ساعت برسد.  فاطمه، یکی از اهالی نسیم‌شهر به «هم‌میهن» می‌گوید: در هفته اخیر حدوداً روزی دو ساعت قطعی برق را داشتیم، تابستان نیز همانند برنامه شش روز در هفته روزی دو ساعت با معضل قطعی برق مواجه بودیم.

هادی، یکی از اهالی شهرک گلستان واقع در جنوب تهران نیز گفت: تقریباً روزی دو بار یکبار صبح و یکبار ظهر یا عصر برق کوچه و خیابون ما قطع می‌شود. البته مشکل تنها قطعی برق نیست، حتی ما آب هم نداریم، از ۱۲ شب تا صبح آب محله ما قطع می‌شود. 

زهرا، یکی از اهالی ساکن در قرچک نیز درخصوص قطعی برق نیز گفت: حدوداً هفته‌ای پنج بار قطعی برق داریم که هر کدام یک الی دو ساعت طول می‌کشد؛ اما مشکل اصلی اینجاست که آب هم قطع می‌شود و من بچه کوچک دارم و نبود آب، عذاب بزرگی است. 

احمد، یکی از اهالی اسلامشهر درباره نبود برق گفت: اسلامشهر پست‌های برق و ایستگاه‌های برق فوق قوی دارد، حتی من شنیده‌ام در گذشته این پست‌های برق مرگ و میر نیز بر جای گذاشته است. اما با وجود این پست‌ها ما هیچ وقت برق نداریم. از نیمه فروردین‌ماه هفته‌ای ۲ تا ۴ بار قطعی برق داشتیم و در زمان‌هایی که آب و هوا مساعد نبود این قطعی روزی دو بار می‌شد. این پست‌های برق بخشی از زندگی‌های اهالی اسلامشهر است. چرا نباید با وجود این پست‌ها هیچ‌گاه برق داشته باشیم؟

زهرا از اهالی بومهن نیز گفت: با شروع اردیبهشت قطعی برق ما هم شروع شد. سایت «برقِ من» را چک کردم اما زمانی برای قطعی اعلام نشده بود، با این حال تقریباً دو روز درمیان حدود  ۲ تا ۳ ساعت برق ما قطع می‌شود. ساده‌ترین کار اعلام زمان قطعی برق است. شغل من به صورت آزاد و دورکاری است و حتماً باید ساعتی در روز آنلاین باشم ولی با نبود برق آنتن هم نیست و من از کار خود جا می‌مانم و باید هزاران توضیح به مدیرم بدهم؛ درصورتی که یک اطلاع‌رسانی ساده می‌توانست این مشکل را حل کند.

قطعی برق اقتصاد خرد را با مخاطرات بسیاری مواجه کرده است. بسیاری از کارگاه‌های صنعتی در حاشیه شهر و در مناطقی همانند شهریار، پاکدشت، ورامین، ملارد، قرچک، بهارستان، رباط‌کریم و اسلامشهر قرار دارند، با توجه به اینکه اغلب این کارگاه‌های صنعتی همانند مبل‌سازی، جوشکاری و… نیاز همیشگی به برق دارند قطعی برق باعث شده این کارگاه‌ها با کاهش سودآوری مواجه شوند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد قطعی‌های مکرر برق نه‌تنها خسارت‌های اقتصادی عظیمی به کشور وارد کرده، بلکه با تأثیر منفی بر سیستم آبرسانی، زندگی روزمره شهروندان را نیز مختل ساخته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۹۰ درصد مناطق تهران در پی قطعی برق، با قطعی آب نیز مواجه می‌شوند. این مسئله به‌ویژه در مناطق جنوبی و حاشیه‌ای تهران تشدید شده است، برخی ساکنان در حاشیه تهران از ساعت ۱۲ شب به بعد با قطعی کامل آب روبه‌رو هستند و مجبور به ذخیره‌سازی آب برای مصرف شبانه‌روز می‌شوند.

در مقابل، مناطق شمالی و مرکزی تهران با کمتر از نیم درصد قطعی آب، کمترین تاثیر را از قطعی برق تجربه می‌کنند. این نابرابری در توزیع خدمات، شکاف میان مناطق شمال و جنوب تهران را به صورت قابل توجهی آشکار کرده است.بسیاری از مردم عقیده دارند که قطعی‌های مداوم برق و آب موجب شده تا ساعات مفید زندگی روزانه از ۲۴ ساعت به ۲۰ تا ۲۲ ساعت کاهش یابد. بسیاری معتقدند در ساعاتی که این خدمات حیاتی قطع می‌شود، عملاً زندگی متوقف می‌شود.برخی از فعالان اقتصادی نیز هشدار داده‌اند که ادامه‌دار بودن این وضعیت نه‌تنها معیشت مردم را تحت تأثیر قرار داده، بلکه در میان‌مدت می‌تواند روند رشد اقتصادی را نیز با چالش‌های جدی مواجه سازد.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز باشند، منتشر نمی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *