دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

ترامپ: به‌زودی درباره ایران تصمیم می‌گیرم؛ گزارش آکسیوس از مذاکرات عمان

رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، روز یکشنبه اعلام کرد با مشاورانش درباره ی ایران صحبت کرده و «خیلی زود» درباره ایران تصمیم می گیرد. «آکسیوس» در گزارشی نوشت ویتکاف و عراقچی به مدت چهل و پنج دقیقه مستقیما گفتگو کرده اند. طرف ایرانی مسئله خروج دولت ترامپ از توافق پیشین (برجام) را پیش کشید و طرف آمریکایی نیز نسبت به نیت واقعی ایران در خصوص برنامه‌ هسته‌ای‌اش تردیدهایی را مطرح کرد. به نوشته این نشریه دور بعد گفتگوها در شهر رم صورت خواهد گرفت

رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، روز یکشنبه اعلام کرد که انتظار دارد «خیلی زود» درباره ایران تصمیم‌گیری کند—اظهارنظری که در پی برگزاری نخستین دور از گفت‌وگوهای “مثبت” و “سازنده” میان ایران و آمریکا در عمان مطرح شده است؛ گفت‌وگوهایی که قرار است این هفته ادامه یابد.

ترامپ، که پیش‌تر تهدید کرده بود در صورت نرسیدن به توافقی درباره توقف برنامه هسته‌ای ایران، اقدام نظامی را در نظر خواهد گرفت، در جمع خبرنگاران حاضر در هواپیمای اختصاصی ریاست‌جمهوری گفت که با مشاوران خود درباره ایران گفت‌وگو کرده و تصمیم‌گیری را قریب‌الوقوع می‌داند. او جزئیات بیشتری ارائه نکرد. اما گفت: «خیلی زود درباره ایران تصمیم می‌گیریم.»

گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران قرار است شنبه در رم ادامه یابد

بر اساس اطلاعاتی که دو منبع آگاه در اختیار آکسیوس گذاشته‌اند، دور دوم گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایالات متحده و ایران، قرار است روز شنبه در شهر رم برگزار شود.

دولت دونالد ترامپ از نتایج دور نخست مذاکرات که هفته گذشته در عمان انجام شد رضایت دارد؛ مذاکراتی که مطابق برنامه پیش رفت و به هدف اصلی خود رسید: تغییر شکل گفت‌وگوها از غیرمستقیم (از طریق واسطه‌ها) به مستقیم، یعنی با حضور مسئولان رسمی هر دو طرف در گفت‌وگویی رودررو.

مقام‌های آمریکایی مایل‌اند که این قالب مستقیم، در رم نیز حفظ شود. پیشنهاد جابه‌جایی محل مذاکرات از سوی طرف آمریکایی مطرح شده است.

دو چهره اصلی مذاکرات، یعنی استیو ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا، و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز شنبه حدود ۴۵ دقیقه به‌صورت مستقیم گفت‌وگو کردند — که بیشتر از آن چیزی است که به‌صورت رسمی اعلام شده بود.

یک منبع آگاه این گفت‌وگو را، که بالاترین سطح تعامل دیپلماتیک میان مقام‌های دو کشور طی هشت سال اخیر بوده، «مؤثر، جدی و بسیار خوب» توصیف کرد.

گفت‌وگوها در فضایی آکنده از بی‌اعتمادی آغاز شد. طرف ایرانی مسئله خروج دولت ترامپ از توافق پیشین (برجام) را پیش کشید و نگرانی خود را نسبت به احتمال تکرار این رفتار، یعنی زیر پا گذاشتن توافقی دیگر، ابراز کرد.

از سوی دیگر، طرف آمریکایی نیز نسبت به نیت واقعی ایران در خصوص برنامه‌ هسته‌ای‌اش تردیدهایی را مطرح کرد.

با این حال، مقام‌های هر دو طرف اعلام کرده‌اند که پس از چندین ساعت مذاکره، چشم‌انداز ادامه مسیر را ممکن می‌دانند. با این‌حال، ایران احتمال برگزاری دور بعدی به‌صورت مستقیم را کم‌اهمیت جلوه داده است.

روز یکشنبه، استیو ویتکاف با دونالد ترامپ دیدار و او را در جریان جزئیات گفت‌وگوها قرار داد.

اکنون آمریکا می‌خواهد ایران گام‌هایی مشخص و فوری برای فاصله گرفتن بیشتر از توانمندی تسلیحاتی هسته‌ای بردارد.

یکی از این اقدامات – به گفته منبع آگاه – می‌تواند کاهش غلظت اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی ایران باشد. این میزان ذخیره فعلی می‌تواند برای ساخت شش بمب اتمی کفایت کند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز روز یکشنبه گفت که هدف اصلی ایران، رفع تحریم‌هاست.

اگرچه دور دوم گفت‌وگوها در عمان برگزار نخواهد شد، اما میانجی‌گران عمانی همچنان در مذاکرات حضور خواهند داشت. این‌بار اما، ممکن است دو هیئت ایرانی و آمریکایی در یک اتاق بنشینند و رو‌در‌رو گفت‌وگو کنند.

علاوه بر دیدار با ترامپ، ویتکاف، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، ران درمر را نیز در جریان گفت‌وگوها قرار داده است. اسرائیل همچنان نسبت به حصول توافق ابراز تردید می‌کند و خواهان آن است که کاخ سفید، در صورت شکست مذاکرات، برای گزینه‌ نظامی آماده باشد.

ویتکاف با مقام‌هایی از کشورهای خلیج فارس گفت‌وگو کرده است. منابع آگاه می‌گویند که برخی از این کشورها از ادامه گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت کرده‌اند.

در طرف مقابل، عباس عراقچی با همتایان خود از قطر، کویت و مصر تماس گرفته و آن‌ها را در جریان مذاکرات قرار داده است.

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است پیش از آغاز دور دوم مذاکرات به تهران سفر کند. به گفته یک منبع آگاه، گروسی در این سفر درباره فعالیت‌های نظارتی و راستی‌آزمایی آژانس در تأسیسات هسته‌ای ایران گفت‌وگو خواهد کرد.

برچسب ها

«مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ضمن رد کردن حق غنی‌سازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی ایران، گفت: «ایران اگر به‌دنبال برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز است، می‌تواند اورانیوم غنی شده را خریداری و وارد کند. ایران حق غنی‌سازی اورانیوم نخواهد داشت.»

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن نظرات بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را محل تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. ديدگاه هایی که از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

توجه: کامنت هایی که بيشتر از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز باشند، به دليل نقض ضوابط حاکم بر بخش ديدگاه های اخبار روز منتشر نمی شوند.

یک پاسخ

  1. روز گذشته‌ ؛
    ترامپ: گفت‌ و گوها با ایران خوب پیش می‌رود.
    امروز ؛
    ترامپ: به‌ زودی درباره ایران تصمیم می‌گیرم؛
    فردا و یا بزودی گفته خواهد شد ؛ “حکیم باشی را بخوابانید ” !
    غیر ممکن است که امربکا ، جهان غرب و یا ستون پنجم آنها در ایران با حکومت ملایان به توافقی برسند . عامل اصلی “استقلال سیاسی حکومت ایران است” که باید در مقابل اسارت ، ( لیبیایی ، سوریه ای ) شدن یکی را انتخاب کند ، راه سومی هم ندارد…
    بیچاره دل ماست که تنهاست هنوز …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *