طبق گزرش شبکه انبیسی و با استناد به چندین مقام ناشناس از ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، وزارت دفاع آمریکا در حال بررسی خروج حدود ۱۰ هزار سرباز خود از شرق اروپا است.
ظاهراً این سربازان بخشی از نیروهای تقویتی هستند که جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۲۲ در واکنش به تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، برای تقویت مرز شرقی ناتو اعزام کرده بود.
به گزارش دویچه وله، کشورهایی که از این خروج تحت تأثیر قرار میگیرند، کشورهای عضو ناتو، یعنی رومانی و لهستان، خواهند بود.
دولت ترامپ از زمان آغاز به کار خود بهصراحت اعلام کرده است که میخواهد متحدان اروپایی مسئولیت بیشتری در قبال دفاع از خود، بر عهده بگیرند. پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده در جریان نخستین حضورهای خود در اروپا، این دیدگاه را مورد تأکید قرار داده است.
در همین حال هفته گذشته، راجر ویکر، سناتور جمهوریخواه و رئیس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا نسبت به احتمال عقبنشینی از اروپا ابراز نگرانی کرد.
او گفت: «برخی معتقد هستند اکنون زمان کاهش چشمگیر حضور نظامیمان در اروپا فرا رسیده است. اما من از این دیدگاههای کاملاً اشتباه و خطرناک که توسط برخی بوروکراتهای سطح میانی در وزارت دفاع مطرح شده، نگرانم.»
ویکر اضافه کرد: «آنها بهسوی عقبنشینی آمریکا از اروپا حرکت کردهاند و این کار را اغلب بدون هماهنگی با وزیر دفاع انجام دادهاند.»
پنتاگون تاکنون از اظهار نظر رسمی دربارهگزارش مربوط به کاهش نیروها، خودداری کرده است. در حال حاضر، حدود ۸۰ هزار نظامی آمریکایی در اروپا مستقر هستند و حدود نیمی از آنها در آلمان حضور دارند.
در همین حال ارتش آمریکا روز دوشنبه ۷ آوریل اعلام کرد که قصد دارد تجهیزات نظامی و نیروها را از پایگاه جاسیونکا در جنوب شرق لهستان خارج کرده و به دیگر مناطق این کشور منتقل کند.
با این حال ارتش آمریکا مشخص نکرد که چه تعداد سرباز دقیقاً جاسیونکا را ترک خواهند کرد و به کجا منتقل میشوند. در حال حاضر حدود ۱۰ هزار سرباز آمریکایی در لهستان مستقر هستند.
آندژی دودا، رئیسجمهور لهستان نیز اعلام کرد که این تصمیم به معنای خروج کامل نیروهای آمریکایی از کشور نیست. وادیسواف کوسینیاک-کامیش، وزیر دفاع این کشور هم در پلتفرم اکس نوشت که نیروهای آمریکایی همچنان در لهستان مستقر خواهند ماند، “اما در مکانهای دیگر”.
در این رابطه اداره فرماندهی ارتش آمریکا در اروپا و آفریقا نیز اعلام کرد که این تصمیم نتیجه “ماهها بررسی و برنامهریزی” بوده و با هماهنگی کامل با لهستان و دیگر متحدان ناتو اتخاذ شده و در جریان نشست سران ناتو در واشنگتن در ژوئیه ۲۰۲۴ گرفته شده بود.
نیروهای آمریکایی از اندکی پیش از آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، در جاسیونکا مستقر شدند. این پایگاه نقش مهمی در ارسال بخش عمدهای از کمکهای نظامی به اوکراین ایفا میکند.
به گفته وزیر دفاع لهستان، وظایفی که تاکنون توسط نیروهای آمریکایی در جاسیونکا انجام میشد، اکنون “توسط دیگر متحدان” انجام خواهد شد. او اعلام کرد که ناتو مسئولیت مأموریتهای مستقر در جاسیونکا را بر عهده خواهد گرفت.