
فروش خودروهای جدید تسلا در اروپا در ماه گذشته میلادی بهشدت کاهش یافته و به نشانهای دیگر از واکنش منفی خریداران احتمالی نسبت به رفتارهای جنجالی ایلان ماسک از زمان پیوستنش به دولت ترامپ تبدیل شده است.
به گزارش گاردین بر اساس دادههای پلتفرم تحقیقاتی Jato Dynamics، شرکت آمریکایی تسلا در ماه گذشته کمتر از ۱۶ هزار خودرو در اروپا فروخته است؛ یعنی افتی ۴۴ درصدی نسبت به میانگین فروش در ۲۵ کشور عضو اتحادیه اروپا، بریتانیا، نروژ و سوئیس.
سهم بازار تسلا در اروپا در ماه فوریه به ۹.۶ درصد رسید که پایینترین سطح خود در پنج سال گذشته است. در ماه ژانویه نیز فروش آن در اروپا با کاهش ۴۵ درصدی، از ۱۸٬۱۶۱ دستگاه در سال ۲۰۲۴ به ۹٬۹۴۵ دستگاه رسید.
با این حال، در بریتانیا انجمن تولیدکنندگان و فروشندگان خودرو (SMMT) از افزایش ۲۱ درصدی ثبتنام خودروهای جدید تسلا در فوریه خبر داد و مدلهای ۳ و Y پس از مینی کوپر، دومین و سومین خودروهای محبوب بودند.
تحلیلگران و سرمایهگذاران در حال بررسی تأثیرات سیاسی رفتار ماسک بر عملکرد تجاری تسلا هستند، چراکه نقش او در دولت ترامپ باعث شده بخشی از مالکان و خریداران بالقوه تسلا از این برند فاصله بگیرند. برخی نمایندگیهای تسلا نیز هدف اعتراضات عمومی قرار گرفتهاند.
ایلان ماسک، میلیاردر فناوری و مشاور نزدیک ترامپ، نه تنها از حزب راستگرای AfD آلمان حمایت کرده بلکه در یک نشست محافظهکارانه با «اره برقی دموکراسی» ظاهر شده و کیر استارمر و دیگر سیاستمداران ارشد را به پنهانکاری درباره باندهای تعرض متهم کرده است.
با این حال، تحلیلگران میگویند کاهش فروش تسلا میتواند بهدلیل توقف تولید نسخه فعلی مدل Y، پرفروشترین خودروی این برند، و آمادهسازی برای معرفی نسخه جدید نیز باشد.
فیلیپه مونیوث، تحلیلگر جهانی Jato Dynamics، میگوید: «تسلا در حال گذر از دورهای با تغییرات عظیم است. افزون بر ورود فعالتر ماسک به عرصه سیاست، رقابت شدیدتری در بازار خودروهای برقی شکل گرفته و از سوی دیگر، توقف تولید مدل Y نیز بر ثبتنامها تأثیر منفی گذاشته است. برندهایی مانند تسلا که مجموعه محدودی از مدلها دارند، در برابر تغییر مدل آسیبپذیرترند.»
در همین حال، رقبای تسلا در اروپا عملکرد چشمگیری داشتهاند. فولکسواگن فروش خودروهای تمامبرقیاش را ۱۸۰ درصد افزایش داد و به مرز ۲۰ هزار دستگاه رساند. بیامو و مینی نیز در مجموع ۱۹ هزار خودروی برقی فروختند.
شرکت چینی BYD فروش خود را در اروپا با ۹۴ درصد رشد به بیش از ۴ هزار دستگاه رساند. این برند همچنین موفق شد در سال گذشته، با عبور از تسلا، بزرگترین خودروساز برقی جهان از نظر درآمد شود؛ درآمدی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار.
بر اساس آمار، BYD در سال ۲۰۲۴ حدود ۱.۷۶ میلیون خودروی برقی فروخت که نزدیک به فروش ۱.۷۹ میلیون دستگاهی تسلاست. اما اگر خودروهای هیبریدی BYD نیز در نظر گرفته شوند، اختلاف بیشتر میشود.
پولستار، که عمدتاً در مالکیت شرکت چینی جیلی (مالک ولوو) است، با افزایش ۸۴ درصدی فروش به بیش از ۲ هزار خودرو رسید.
BYD در سال گذشته در مجموع ۴.۲۷ میلیون خودرو فروخت که تنها کمی کمتر از فروش ۴.۵ میلیونی فورد بود و برای سال جاری فروش بین ۵ تا ۶ میلیون دستگاه را هدفگذاری کرده است. این شرکت، که در بورس هنگکنگ فهرست شده، اکنون ارزشی حدود ۱۶۰ میلیارد دلار دارد که ۵۰ درصد بیشتر از آغاز سال است.
ارزش بازار تسلا، با وجود افت شدید سهام در سال ۲۰۲۵، هنوز حدود ۷۸۰ میلیارد دلار است. البته سهام آن از ابتدای سال تاکنون بیش از یکسوم ارزش خود را از دست داده است. با این حال، روز دوشنبه با رشد شاخص نزدک، سهام تسلا ۶ درصد افزایش یافت.
در مجموع، فروش خودرو در ۲۵ بازار اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا، نروژ و سوئیس در ماه فوریه ۳ درصد کاهش یافت و به ۹۷۰ هزار دستگاه رسید؛ در حالی که ثبتنام خودروهای تمامبرقی ۲۵ درصد افزایش داشت.