چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

نوروز از نگاهی دیگر – سهراب مبشری

موضوع این نوشته، نوروز از نگاهی دیگر است. نگارنده نیز مانند ده ها میلیون انسان دیگر، با آنچه شهیار قنبری با واژگانی زیبا به تصویر کشیده، اسفندیار منفردزاده بر آن آهنگی دلنشین ساخته و فرهاد فقید با صدایش جاودانه کرده، بزرگ شده است. بوی عیدی، در تمام طول زندگی، با ما ده ها میلیون انسان می ماند. نگاه غالب ما به نوروز، تحت تاثیر همان بوی عید است که با آن بزرگ شده ایم. هر نوروز، هزاران انسان با ذوق و هنرمند، این رایحه دل انگیز را با کلام و موسیقی و تصاویر و رقص خود در مشام ما زنده می کنند. نگارنده، بضاعت هنری چندانی ندارد که بر کنسرت ده ها میلیونی نوروز بیافزاید. پس با خود گفت شاید نوروز از نگاهی دیگر نیز برای برخی جذاب باشد.

ویژگی حوزه فرهنگی نوروز

برای نگارنده، شاید هیچ چیز بیگانه تر از تعصب ملی و قومی نیست. اما دل چرکین بودن از ناسیونالیسم و نژادپرستی، منافاتی با پاسداشت میراث فرهنگی ندارد. میراث فرهنگی نوروز، به دلایلی که برخی از آنها در این نوشته می آید، ثروتی بزرگ است که حفظ آن به سعی اش می ارزد.

ویژگی نوروز هیچ ربطی به ویژگی یا برتری قومی و نژادی ندارد، بلکه حاصل شرایط خاص اقلیمی و تاریخی است.

در فلات ایران، چهار فصل از هم متمایز است. این امر برای همه سطح کره زمین صدق نمی کند. کسی که مثلا در اروپا، مناطق مختلف قاره آمریکا، مناطق حاره یا بسیاری از دیگر بخشهای کره زمین زیسته است، می داند تشخیص این که اکنون بهار است یا تابستان یا پاییز یا زمستان، دشوار است. اما در فلات ایران این چهار فصل، در طول هزاران سال کاملا متمایز بوده اند. متاسفانه تغییرات اقلیمی ممکن است در بسیاری از نقاط ایران چهار فصل را بر هم زند یا بر هم زده باشد. اما در صدها هزار کیلومتر مربع از ایران کنونی، هنوز چهار فصل را داریم.

متمایز بودن چهار فصل، منحصر به فلات ایران نیست. تشخیص آسان چهار فصل، با موقعیت جغرافیایی ایران در گذرگاه کوچ انسان اولیه از زادگاهش آفریقا به بخش اعظم خشکی روی زمین یعنی آسیا تلفیق شد. شاید فلات ایران یکی از نخستین مناطقی بوده که در آن بشر از شکار و میوه چینی در طبیعت به کشاورزی و سکنی گزیدن روی آورده است. به علت مناسب بودن شرایط اقلیمی برای کشاورزی، انسانها در مقاطع تاریخی مختلف در حال عبور از فلات ایران، در این سرزمین ماندگار شده اند. نوروز، بازتاب فرهنگی این ویژگی است. انسانهای ماندگار شده در ایران، برای کشاورزی نیاز داشتند که بدانند کی باید شخم بزنند و بذر بیافشانند. بدین منظور باید به آسمان، یعنی خورشید و ستارگان می نگریستند. در این میان، یک ویژگی دیگر هم به کمک آنها آمده است: صاف بودن آسمان که علم نجوم را در ایران آسان کرده است. پس منجمینی پدید آمده اند که به مردم می گفتند کی زمستان تمام شده و می توان با خیال آسوده از امکان بازگشت یخبندان، بذر کاشت. و از آنجا که زمستان در ایران نیز مانند بسیاری دیگر از مناطق دیگر، سخت ترین فصل و زمان ارتزاق از ذخیره های رو به اتمام بود، انسانها بی صبرانه منتظر پایان این ماه های سخت بودند. نوروز، جشن به سر رسیدن این انتظار سخت است.

ویژگی تقویم ایرانی

حوزه فرهنگی نوروز از ایران کنونی بزرگتر است. اما متاسفانه تقویم ایرانی به مثابه یک دستاورد بزرگ علمی و فرهنگی، در سراسر حوزه فرهنگی نوروز به قدر کافی شناخته نیست. این ناشناس ماندن، هم ابعاد جغرافیایی دارد و هم در جمعیتی که نوروز را جشن می گیرد صدق می کند.

بسیاری از ایرانیان از خود می پرسند چرا روز تولد من که مثلا اول فروردین است، گاه بیستم و گاه بیست و یک مارس است. در یک کلام، علت این عدم تطابق، غیر علمی بودن تقویم گرگوریانی، یعنی تقویم رسمی اکثر کشورها، در قیاس با تقویم ایرانی است.

در فلات ایران از صدها سال پیش این دانش وجود داشت که طول سال، یعنی زمان یک دور گردش کامل زمین به دور خورشید، یک تعداد صحیح از روز، یعنی زمان یک دور گردش کامل زمین به دور خود نیست. ایرانیان، اگر هم واقف به آرایش سیاره ها در منظومه شمسی نبوده اند، تاثیر حرکت وضعی زمین یعنی روز و شب و تاثیر حرکت انتقالی آن یعنی چهار فصل را می دیده اند و در آن دقت می کرده اند، چرا که برای زندگی اهمیت داشته است. پس هر چه می گذشته، بر دقت تقویم خود می افزودند. این تکمیل و دقیق تر کردن تقویم از هزاران سال پیش آغاز شده و تا عصر حاضر تداوم یافته است. حاصل آن، تقویم کنونی ایرانی است. این تقویم، از نظر من، که با هر گونه تعصب ملی و نژادپرستی بیگانه ام، علمی ترین تقویمی است که می شناسم. برای اینکه این گزاره، در سطح ادعا نماند، می کوشم در ذیل آن را مستدل کنم.

راه حل ها برای تقویم خورشیدی

در بالا، هم به ناصحیح بودن نسبت سال به روز و هم به تقویم گرگوریانی غالب در جهان امروز اشاره کردم. منظورم از ناصحیح بودن، این است که شمار روزهای سال، یک عدد صحیح به معنای ریاضی عدید صحیح نیست، یعنی کسر دارد. هر سال تقریبا برابر است با ۳۶۵ روز و ۵ ساعت و چهل و هشت دقیقه و چهل و شش ثانیه. این تقریب را می توان بیشتر کرد و مثلا گفت هر سال ۳۶۵ روز است. پس می شود تقویمی درست کرد بر اساس سالی ۳۶۵ روز. اما انسان صدها سال پیش کشف کرد که چنین تقویمی در طول زمان دقت خود را از دست می دهد، به گونه ای که آغاز سال به تدریج از اول بهار عقب می رود و به زمستان می افتد. در حوزه های جغرافیایی مختلف، مستقل از هم به این امر پی برده اند. تحول این شناخت در حوزه جغرافیایی اروپا را خلاصه می کنم:

می دانیم تاریخ اروپا فراز و نشیب تمدنی داشته است. در اروپای باستان، یونانی ها سرآمد دانش بوده اند و سپس رومی ها، از دانش یونانی ها بهره گرفته و امپراتوری خود را ساخته اند. چند ده سال پیش از میلاد مسیح، رومی ها تقویمی را رسمی کردند که نام آن به ژولیوس سزار بر می گردد و به تقویم ژولیانی معروف است. این تقویم پس از تسلط مسیحیت و پاپ ها بر اروپا هم باقی ماند. در اولین انشعاب بزرگ مسیحیت به روم غربی یا همان کاتولیک های کنونی و روم شرقی یعنی ارتدکس های کنونی، هر دو بخش تقویم ژولیانی را حفظ کردند. تقویم ژولیانی تا پایان تزاریسم روسیه یعنی بزرگترین قلمرو ارتدکس، در این کشور باقی ماند. به همین علت، انقلاب نوامبر ۱۹۱۷ در روسیه به انقلاب اکتبر معروف شد.

اروپای غربی و مرکزی پس از فروپاشی امپراتوری روم به زیر سلطه کلیسای کاتولیک رفت که برای حفظ موقعیت مذهبی خود، حدود هزار سال، مانع توسعه علوم شد. همزمان، حوزه فرهنگی ایجاد شده پس از اسلام که به تدریج قلمرو وسیعی از شمال آفریقا گرفته تا شبه قاره هند را در بر گرفت، به کانون پیشرفت علوم تبدیل شد. ایرانیان در این پیشرفت سهم داشتند و تقویم معروف به جلالی در همین دوره در ایران تدوین شد. حوزه فرهنگی عربی – اسلامی – ایرانی که شاید نامی نادقیق باشد، بر خلاف اروپای زیر سلطه پاپ ها، بسیار پلورال و متنوع بود. در این حوزه، دو تقویم شمسی و قمری به وجود آمد. به ریشه های اولی که همان اقتصاد کشاورزی است، در بالا اشاره کردم. ریشه تقویم قمری، اقتصاد تجاری اعراب است. اعراب از پیش از اسلام، به تجارت و حرکت کاروانها مشغول بوده اند. بسیاری سفرها در مناطق خشک و گرمسیر به اجبار در شب بوده است تا آب کمتری مصرف شود. پس باید می دانستند کی ماه به محاق می رود و سفر سخت است و کی ماه ظاهر می شود و مسیر را روشن می کند. تقویم قمری این گونه ایجاد شد. گردش ماه دور زمین در سال شمسی بیش از دوازده بار روی می دهد، اما نه دقیقا دوازده بار. علت کوتاه تر بودن سال قمری از سال شمسی همین است که البته موضوع این سخن نیست.

در دوران شکوفایی علمی غرب آسیا، اروپا در جهل و عقب ماندگی بود که کلیسای کاتولیک آن را به ابزار مهم سلطه خود تبدیل کرد. از منظر منافع خود، موفق هم بود. سلطه بلامنازع پاپ ها بر اروپای غربی و مرکزی بیش از هزار سال دوام آورد، طول مدتی که کمتر امپراتوری در تاریخ بدان رسیده است. هر از چندی مسیحیان در جنگهای صلیبی با تمدن برتر آن زمان در غرب آسیا تماس داشتند و چیزهایی هم از آن می آموختند، مانند ریاضی. اما جهل و عقب ماندگی اروپایی ها تا زمانی ادامه یافت که اروپایی ها در همان قاره سرد خود مانده بودند. دو عامل مرتبط با هم به این دوره پایان داد: انباشت سرمایه تجاری و پیشرفت کشتی رانی. به خصوص برای دومی، اروپایی ها به تقویم دقیق تری نیاز داشتند. در قرن شانزدهم، کلیسای کاتولیک که به تدریج ناچار می شد خود را با الزامات اقتصادی تطبیق دهد، رفرمی در تقویم انجام داد که نام آن به پاپ گرگوری سیزدهم بر می گردد. حاصل آن، تقویم گرگوریانی است که اصول اساسی آن هنوز پابرجاست و تقویم غالب جهان امروز است.

راه حل تقویم فعلی اروپایی برای تطبیق روز و سال، افزودن یک روز به تقویم در هر چهار سال یک بار است. اگر سال خورشیدی، دقیقا ۳۶۵ روز و شش ساعت بود، این تقویم دقت خود را حفظ می کرد. اما چنین نیست. همان گونه که در بالا آمد، هر سال تقریبا ۳۶۵ روز و پنج ساعت و پنجاه دقیقه است. یعنی اگر بدون استثنا هر چهار سال یک بار را ۳۶۶ روزه کنیم، کریسمس پس از مدتی به بهار و بعد تابستان می افتد. پس باید هر صد سال یک بار، سال را کبیسه نکنیم. اما این هم کافی نیست. اگر در هر صد سال، ۲۴ سال کبیسه بگذاریم، نسبت به طول نجومی سال کم می آوریم. پس باید هر چهار صد سال یک بار استثنا در استثنا بگذاریم و سال کبیسه داشته باشیم. و بعد استثناهای دیگر که لازم نیست در اینجا آن را ادامه دهیم.

راه حل ایرانی

راه حل ایرانی تکمیل یافته در طول قرنها، جالب تر است. راه حل، این است که ببینیم لحظه آغاز بهار چه ساعتی است. اگر بخش بزرگتر روز، قبل از تحویل سال باشد، آن روز متعلق به سال کهنه است، مستقل از اینکه ۲۹ اسفند باشد یا تقریبا هر چهار سال یک بار سی اسفند. اما اگر بخش بزرگتر روز، بعد از تحویل سال باشد، آن روز اول فروردین است.

البته این قرارداد، با این مشکل مواجه می شود که آغاز روز اول سال را بر اساس چه افقی بگذاریم. ایرانی ها چون در تقویم خود شریکی نداشته اند، افق ایران را ملاک گرفته اند. اگر تقویم ایرانی، جهانی بود، می شد روی افق دیگری توافق کرد و مثلا برای این که دعوا نشود یک نصف النهار کاملا دریایی در اقیانوس آرام را ملاک گرفت که محل سکونت کسی نباشد. اما فعلا که کسی با ما شریک نیست افق تهران خودمان را ملاک می گیریم.

ممکن است شما میانه چندانی با ریاضی و نجوم نداشته باشید. اما برای کسی که به تاریخ ریاضی و نجوم توجه می کند تقویم ایرانی و دقت آن حتما جالب است.

نوروز خواهد ماند

در بالا به تغییرات اقلیمی اشاره کردم که متاسفانه به کشاورزی ایران لطمه وارد آورده و در بخشهای فزاینده ای از ایران چهار فصل را به هم می زند. اما مستقل از اینکه آینده اقلیمی ایران در ده ها و قرنهای پیش رو چگونه باشد، نوروز به عنوان یک میراث فرهنگی خواهد ماند. خوشبختانه اگر هم تقویم برترمان را فقط خودمان می شناسیم، نوروز را با سرزمینهای دیگری شریکیم. از شبه قاره هند و افغانستان و تاجیکستان گرفته تا کردستان، حوزه فرهنگی نوروز است. پس بگذارید آرزو کنیم در سراسر این حوزه، دوستی و همکاری اولویت یابد و همان گونه که قرنها چنین بوده، این حوزه و فرهنگهای همسایه اش، به ویژه تمدن شبه قاره هند و تمدن عربی و حوزه فرهنگی ترک زبان، به یکدیگر غنا بخشند. پس در پایان سخن، می رسم به الزامات زندگی مردم در منطقه ای به وسعت غرب و جنوب و مرکز آسیا، حیاتی که به نسبت گسترش همکاری و همزیستی مسالمت آمیز بین کشورهای آن، مطبوع تر و انسانی تر و زیباتر خواهد شد. این منطقه همه چیز دارد، همه چیزهایی که مردم آن برای زندگی لازم دارند. چیزهایی مهمتر از آیفون و هوش مصنوعی. کافی است روی یک رشته قواعد توافق کنند: جنگ نکنیم، همکاری کنیم، از آسودگی و پیشرفت یکدیگر استقبال کنیم.

اینها خیال بافی نیست. لازم نیست جهان کن فیکون شود تا منطقه ای که ایران در آن قرار دارد، به جای بهتری برای زندگی تبدیل شود. این هم توهم پراکنی نیست. می دانیم طبقات و قدرتهای حاکم از جنگ و دشمنی ملتها بهره می گیرند، اما حکام، قدرت مطلق ندارند. مجبورند خواست و اراده مردم را هم در نظر بگیرند. می دانیم که امپریالیسم، وجود دارد و بر خلاف ادعای طرفدارانش، یک توهم گسترده از سوی چپها نیست. اما امپریالیسم هم قادر مطلق نیست. همه امپراتوری ها و از جمله امپریالیسم مدرن، محکومند به فنا. در این روزها، شاید برای بسیاری از مردم غرب آسیا و به ویژه فلسطینی ها و یمنی ها، باورش دشوار باشد که ماشین های جنگی جهنمی روزی در باتلاق گرفتار می شوند و شکست می خورند. شاید نزد بخشی از مردم ایران، این تصور که راه دیگری نیز به جز دخیل بستن به امامزاده های تا دندان مسلح وطنی و خارجی، برای آسودگی و رفاه بیشتر وجود دارد، دشوار باشد. مهم نیست کی گفته است، اما خوب گفته است: اگر یکی رویایی داشته باشد، رویاست. اما اگر بسیاری رویایی مشترک داشته باشند، این دیگر آغاز یک واقعیت جدید است.

برچسب ها

در سقوط اسد آمریکایی ها به وضوح نقش کلیدی را ایفا کردند. ترکها نقش رده دوم را داشتند، اسراییلی ها نیروی سوم تاثیرگذار بودند. این تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا و نیز سرقت نفت سوریه و محصول گندم سوریه بود که واقعا اقتصاد سوریه را زمین گیر کرد و نقش اصلی را در خالی کردن ارتش سوریه از درون ایفا کرد. البته نقش ترکها هم بسیار مهم بود...

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن نظرات بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را محل تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. ديدگاه هایی که از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

توجه: کامنت هایی که بيشتر از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز باشند، به دليل نقض ضوابط حاکم بر بخش ديدگاه های اخبار روز منتشر نمی شوند.

18 پاسخ

  1. زمانی دور در شهر رن Renne پایتخت بروتاین فرانسه فردی پوستر زنی ایستاده در گلهای بهاری , که زنجیر های اسارت خود را پاره کرده بود با شعاری چون” عید ما روزی بود که از ظلم آثاری نباشد” تهیه و در سطح شهر پشت درب ورودی مغازه ها با شماری هزارانه پخش و نصب کرده بود . این پوستر دعوت از مردمان آن شهر در متیگ عید نوروز بود . صاحب مغازه ها سئوالاتی در باره نوروز می پرسیدند و بعد از جواب اکثر آنها بدون درخواستی هدایایی برای شرکت کنندگان در جشن اعطا می‌کردند. بزرگتری سالن شهر به دستور کشیش پرنفوذی مجانی تهیه شده بود . در زیر پوستر امضای کنفدراسیون SISNU نمودار بود و بهمین خاطر نمایندگانی از تمامی احزاب سیاسی شهر خواهان شرکت در این جشن بودند .

    1. بهمین خاطر سئوال و جواب به زبان فرانسوی که بتواند جوابگوی همه جریان‌های سیاسی باشد ، بدون شک وجود داشت و بایستی کنفدراسیون ، خود حضور می‌داشت و آمدند . نوروز با تمام لطافت و شادی آفرینی اش برای شرکت‌کنندگان بدون پرداخت ورودی و در پایان با هدیه ای انتخابی انجام گرفت در حالیکه بازبینی سیاسی و فرهنگی ایران هم برای آنها به یادگار به ماند . پیر مردی گفته بود : ” فکر می کردم که زنده بودن مبارزان آزادیخواهان گذشته ، گذشته است ، ولی باورم درست نبود” . آری نوروز با با تیر کمان آرشی تا دور دست‌های دور رفته بود …
      حال در ترنم نوروز باستانی بهاری ،
      بیا تا گل بر افشانیم و می در ساغر اندازیم …
      نوروزتان پیروز .💐

  2. آغاز سال نو خورشیدی، بر دوستان تلاشگر در سایت «اخبار روز» و بر همه کاربران این سایت، و بر همه مردم ایران، و بر همه مردم ساکن جغرافیای نوروزی، شاد باد! آرزو کنیم که سال ۱۴۰۴ خورشیدی، جنگ ها و درد و رنج انسان ها، رو به کاهش و حذف بروند، و همه انسان ها از همه مواهب مادی و معنوی، که با تلاش و کار و اندیشه خودشان تولید میشوند، بهره مند گردند. آرزو کنیم تا آغاز این سال، بشارت دهنده رهایی مردم ما در ایران، از سلطه دینکاران مرتجع و دزد و فاسد و رانت خوار باشد. مردم ما شجاعانه در سراسر کشور، علارغم مزاحمت گزمه های حکومت، به استقبال سال نو و چهارشنبه سوری رفتند، و با حضور جمعی خود با ترانه و رقص، «امید جمعی» خود را اعلام کردند، و به ارتجاع حاکم هم، نشان دادند، که با اکثریت مردم در تقابل هستند، و راهی جز تسلیم به اراده این مردم، ندارند. این حضور شاد و امیدآفرین، خود تمرینی برای «قیام فردا» است. چنین باد! وقت همگان خوش!

    1. اقای نکونام گرامی : با تبریک سال نو
      و با تبریک به خانواده های آنانی که عزیزانشان در خاورانهای سراسر کشور آرامیده اند و به یاد جانباختگان راه آزادی و سوسیالیسم، به مادرانی که بذر آزادی کاشتند، به زندانیان سیاسی که سلول های زندان را نیز به سنگر مبارزه علیه مجازات اعدام و رژیم جمهوری اسلامی تبدیل کردەاند و با درود به پخشان عزیزی – وریشه مرادی و شریفه محمدی و به امید آزادی همه زندانیان سیاسی !

  3. نکونام عزیز
    به جنابعالی ، به جناب کهنسال و همچنین تمام دوستان فعال در اخبار روز ، سال نو و نوروز را شادباش می‌گویم!
    ضمن تاکید بر تمام ارزوهای انسانی و دموکراتیک شما آرزو صلح وشادی برای تمام انسان ها بخصوص مردم غزه ،سودان ،کنگو تا اکرایین و ایران را دارم !

    1. به F Sharifi گرامی: با سپاس و درود.
      و سپاس از دوستان اخبار روز

      این بهار نو ز بعد برگ ریز//هست برهان بر وجود رستخیز
      در بهار آن سرها همه پیدا شود//هر چه خوردست این زمین رسوا شود (مولوی)

      نوروزتان پیروز- هر روزتان نوروز
      نابود باد جنگ-زنده باد صلح آزادی و برابری

  4. F. Sharifi عزیز! سال نو بر شما و کهنسال گرامی و همه رهروان راه رهایی بشر از استثمار، و رهپویان راه آزادی و عدالت و نیککامی انسان، شاد باد! باشد که با آغاز سال ۱۴۰۴ خورشیدی، قلبها و مغزهایمان را، با زیباترین مکنونات، بهم پیوند دهیم، و با عزمی استوار، تا رسیدن به جامعه ای که در آن، هر انسانی به اندازه توانش، در تولید نعم مادی و معنوی جامعه شرکت کند، و به اندازه نیازش، از این نعم برخوردار گردد. نوروزتان، پیروز، و هر روزتان، نوروز باد! https://www.youtube.com/watch?v=yDbWPfibfxo

    1. “و با عزمی استوار، تا رسیدن به جامعه ای که در آن، هر انسانی به اندازه توانش، در تولید نعم مادی و معنوی جامعه شرکت کند، و به اندازه نیازش، از این نعم برخوردار گردد. ”
      – جناب نکونام اینکه می‌فرمائید ” از نعم مادی و معنوی برخوردار باشد” ، کلمه “معنوی” از این جهان تا آخرت و سماوات الهی هم معنی دارد .
      – تعریف شما از سوسیالیسم ، سوسیالیسم است یا کمونیسم؟!
      – «امید جمعی» تا “قیام فردا”،هم همان نفی تشکیلات نفی ایدئولوژی انقلابی ، نفی رهبری تشکیلاتی یاحزبی و حرف آخر : “بریزید در خیابان‌ها و آنقدر کشته شوید تا فرشته های نجات بخشی چون‌ آقای نتانیاهو بیایند و به انقلاب مردم ایران کمک کنند ، نیست ؟!

  5. به F Sharifi گرامی: با سپاس و درود.
    و سپاس از دوستان اخبار روز

    این بهار نو ز بعد برگ ریز//هست برهان بر وجود رستخیز
    در بهار آن سرها همه پیدا شود//هر چه خوردست این زمین رسوا شود (مولوی)

    نوروزتان پیروز- هر روزتان نوروز
    نابود باد جنگ-زنده باد صلح آزادی و برابری

  6. اقای مبشری گرامی، درود بر شما و مقاله خواندنی و جالب شما! اگر اشتباه نکنم، روز تولد شما هم، مانند روز تولد من، اول فروردین است. روز تولدتان، همرا با روز عیدتان شاد باد! راستی، هر دوی ما، و همه متولدین اول فروردین، این شانس بزرگ را دارند که، میلیون ها انسان روز تولدشان را، در خیلی از کشور ها جشن میگیرند. تولدت مبارک! وقت همگان خوش! https://www.aparat.com/v/rqeth5a

  7. سلام آقای نکونام زادروز شما را تبریک می گویم و برای شما و عزیزانتان در سال جدید بهترین آرزوها را دارم، به خصوص آرزوی تندرستی. تبریک شما را هم روی چشم می گذارم تا زادروزم. اول فروردین را مثال زدم تا در عین حال به روال نوشته در مورد آغاز بهار بخورد. سالها پیش یک وکیل اروپایی که به من در پرونده پناهندگی ایرانیان کمک می کرد و می دید که یک تاریخ تولد گاه در ترجمه به تاریخ میلادی پس و پیش می شود از من خواست برایش توضیح دهم. بخشی از نوشته ای که امسال منتشر کردم ترجمه توضیح من برای آن وکیل است. یک جدول هم برایش درست کردم که از صد سال پیش شروع می شد و تاریخ را تبدیل می کرد. خودش بدون اجازه و اطلاع من در اینترنت منتشر کرد، البته با ذکر منبع. در حال حاضر منابع بسیار بهتری از جدول آن روزهای من برای تبدیل تاریخ وجود دارد. شاد باشید.

    1. جناب مبشری
      تبریک سال نو و نوروز

      اسامی ماه های میلادی از زبان لاتین است و
      تقویم اروپایی میتواند مرتبط با تقویم ایران باشد که شاید بتوان بررسی نمود !

      ماه نهم میلادی Septembre ازنماد عدد هفت فرانسه ” sept” است .
      میتواند مترادف ماه هفتم سال خورشیدی و مهر ماه باشد

      ماه یازدهم میلادی Novembre از نماد عدد نه neuf= 9 است
      مترادف ماه نهم سال خورشیدی یا اذر

      ماه دوازدهم Decembre از نماد عدد دهdix
      مترادف ماه دهم سال و دی ماه

      با امید های صلح ،ازادی و برابری در سال پیشاروی !

  8. استثمار به معنی ثمره کشی سرمایه از نیروی کار ولی استعمار به معنی سلطه و بهره‌ کشی یک کشور استعمارگر از یک کشور استعمار شده است.
    وقتی شما از : ” رهروان راه رهایی بشر از استثمار، ..” سخن می‌گویید در واقع ارزش دفاع از مرزها ، استقلال کشورها ، جنبش‌های رهایی بخش را مردود می‌دانید . بهمین جهت دفاع از کشور را ارتجاعی و شعار ” دشمن ما همین جاست، دروغ میگن آمریکاست ” را خواست مردم ایران می‌خواهید . تعجب آور است که شما از ” تبریک گفتن و نوروز ” صحبت می‌کنید !؟ جشن‌های مهرگان، نوروز چهارشنبه سوری و .. در فرهنگ ملی ایران است‌. نمی‌شود همزمان فرهنگ کشوری را ستود ولی داشن و دفاع از آن کشور را ارتجاعی دانست !

  9. بخاطر دلجویی از دشمنان قسم خورده خود در این ایام نوروزی یکبار هم که شده از چپ چپ چپ می‌خواهم راست راست بشوم . اول حزب الله که الله بالای سرش و پول سفره مردم ایران در جیبش ریخته شده چند تا فحش آبدار دادم . بعد حماس را هم اینقدر بد و بیراه گفتم که دل نتانیاهو هم خنک خنک شد . مرده شور پوتین ببرد که از سرخی کمونیست بودنش فقط لپ هایش قرمز مانده . چین هم ولش کن ولی وای بحالش که اگر نفت ایران را بخرد .
    آقای ترامپ ، سلام عرض می‌کنیم . کانادا مال شماست همین‌طور گرینلند و پاناما . امیدواریم در آینده ای نزدیک در کازینوی مجلل شما در غزه باشیم .
    آقای نتانیاهو : ….
    بیا و بهر ” رضا ” رضا به ” رضا ” ی ما باش ….

  10. آقای مبشری عزیز، با درود! سپاس از پاسخ و شادباش روز تولدم. مثالی را که زده بودید، در مورد خودتان جدی گرفتم. بهر حال در هر روزی که متولد شده باشید، برای من و مائی که، از تلاش ها و زحمات و دانش شما بهره میبریم، آن روز، عزیز و ارجمند است. تاریخش هر روزی باشد، وجود خود شما برایمان با ارزش است. در مورد پناهندگان و تبدیل تاریخ ها از خورشیدی به میلادی نوشتید. اتفاقن من هم چنین تجربه ای داشتم. وقتی به این کشور مورد اقامتم رسیدم، چون زبان انگلیسی نسبتن خوبی میدانستم، برای خیلی از ایرانی ها و عراقی ها و افغان ها، در اداره پناهندگی، مترجمی میکردم. در ترجمه مدارک آنها و مشخصات شناسنامه و گذرنامه و سایر مدارک، مشکلات زیادی داشتیم. ترجمه سال خورشیدی به سال میلادی، چندان مشکل نبود. اما وقتی به روز و ایام هفته میرسید، با مشکل روبرو میشدیم. خلاصه کلی دردسر در این گونه امور داشتیم. وقت همگان خوش!

  11. نوروز و سال نو را بە کارکنان زحمتکش اخبار روز گرامی و خوانندگان آن پیروز باد می گویم
    با امید کە سال آیندە اخبار روز را در دکە های روزنامە فروشی در سراسر ایران بتوانیم خریداری کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *