
بنیامین نتانیاهو هشدار داد موج حملات هوایی مرگبار که وقفه در درگیریها در غزه را شکست، «فقط آغاز کار است». وی همچنین وعده داد عملیات جدید تا زمانی که اسرائیل به تمام اهداف جنگی خود – نابودی حماس و آزادی همه گروگانهای در بند این گروه مسلح – دست نیافته است، ادامه خواهد یافت.
نخستوزیر اسرائیل در یک سخنرانی تلویزیونی در شب سهشنبه، که اولین سخنرانی او پس از آغاز حملات اسرائیل بود گفت: هرگونه مذاکرات آتشبس بیشتر «زیر آتش» انجام خواهد شد. حملاتی که بیش از ۴۰۰ کشته در این منطقه ویرانشده فلسطینی برجای گذاشت و خونینترین روز از زمان ماههای نخست جنگ در سال ۲۰۲۳ را رقم زد.
نتانیاهو به بینندگان گفت: «حماس در ۲۴ ساعت گذشته قدرت ما را احساس کرده است. و میخواهم به شما – و به آنها – قول بدهم، این فقط آغاز کار است.»
پیشتر، وزیر دفاع اسرائیل چشمانداز هفتهها یا حتی ماهها جنگ در غزه را مطرح کرده بود.
اسرائیل کاتز در جمع خبرنگاران در بازدید از یک پایگاه هوایی گفت: «حماس باید بفهمد که قواعد بازی تغییر کرده است». وی افزود اگر گروگان ها آزاد نشوند، «درهای جهنم باز خواهد شد و آنها با تمام قدرت ارتش اسرائیل در هوا، دریا و زمین روبرو خواهند شد».
ارتش اسرائیل دستور تخلیه مناطقی در شمالیترین و شرقیترین بخشهای غزه را صادر کرده است، که نشان میدهد حملات زمینی جدید ممکن است بهزودی آغاز شود.
مقامات بهداشتی فلسطین از ۴۰۴ کشته در حملات خبر دادند. مقامات نظامی اسرائیل گفتند فرماندهان نظامی و مقامات سیاسی حماس را هدف گرفته اند. بیش از ۶۰۰ نفر نیز زخمی شدند. حملات هوایی و آتش توپخانهای در سراسر غزه در طول بعدازظهر و شب ادامه داشت.
مقامات امدادرسان در غزه گفتند صدها، شاید هزاران نفر در حال جابجایی برای رعایت دستورات تخلیه اسرائیل هستند. یکی از مقامات امدادی در غزه به گاردین گفت: «هیچ مقاومتی باقی نمانده است. مردم… از نظر جسمی و روحی در وضعیتی بسیار ضعیف هستند.»
در واشنگتن، یک سخنگوی کاخ سفید گفت اسرائیل قبل از انجام حملات با دولت آمریکا مشورت کرده بود.
حملات در شمال غزه و در شهرهای مرکزی دیرالبلح و خانیونس انجام شد. در یکی از حملات، ۱۷ عضو یک خانواده در رفح کشته شدند. در میان کشتهشدگان پنج کودک، والدین آنها و یک مرد با سه فرزندش بودند.
شاهدان گفتند بیماران بر کف بیمارستان ناصر در خانیونس دراز کشیده بودند، برخی فریاد میزدند و دختری کوچک گریه میکرد در حالی که دست خونینش بانداژ میشد. در بیمارستان الشفاء در غزه، بازماندگان مراسم تدفین عجولانهای برای دهها جسد در حیاط بیمارستان برگزار کردند. مادران بر پیکر خونآلود کودکانشان شیون میکردند، در حالی که جنگندهها در آسمان پرواز میکردند. پزشکان برای درمان موج زخمیان تلاش میکردند.
مقامات فلسطینی اعلام کردند که در میان کشتهشدگان، مقامات ارشد حماس از جمله عالیترین مقام سیاسی این گروه در غزه و چندین وزیر حضور داشتند، بسیاری از زنان و کودکان در موج این بمباران ها کشته شدند.
سرهنگ دوم نداف شوشانی، سخنگوی نظامی اسرائیل، گفت اسرائیل حملات را پس از کشف برنامههای جدید حماس برای اسیر گرفتن یا کشتن غیرنظامیان یا سربازان اسرائیلی آغاز کرده است و همچنین به این دلیل که حماس از آزادی بیشتر ۵۹ گروگان باقیمانده در غزه خودداری کرده و بدین ترتیب توافق آتشبس که از ژانویه اجرا شده بود را نقض کرده است.
دفتر نتانیاهو مدعی شد حماس پیشنهادات استیو ویتکوف، فرستاده ترامپ در امور خاورمیانه، برای تمدید توقف درگیریها را رد کرده است.
حماس می گوید آزادی گروگانها تنها در مرحله دوم برنامهریزیشده از آتشبس انجام میشد که اسرائیل در ژانویه با آن موافقت کرده بود اما از آن زمان تاکنون از بحث و اجرای آن خودداری کرده است.
مرحله اول آتشبس که در ژانویه توافق شد شامل آزادی ۲۵ گروگان اسرائیلی زنده و بازگرداندن اجساد هشت اسرائیلی کشتهشده در قبال آزادی حدود ۱۹۰۰ زندانی فلسطینی از زندانهای اسرائیلی بود.
طبق مرحله دوم برنامهریزیشده آتشبس، خروج کامل اسرائیل از غزه، آزادی تمامی گروگانها و پایان قطعی درگیریها در نظر گرفته شده بود. اما اسرائیل با حمایت آمریکا، بهجای این طرح، برای بازگشت تمام گروگانهای باقیمانده در ازای آزادی زندانیان بیشتر و برقراری آتشبس ۳۰ تا ۶۰ روزه، مطابق با پیشنهاد ویتکوف، فشار آورده است.
اوایل این ماه، اسرائیل ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه را مسدود کرد و تأمین برق باقیمانده را قطع کرد تا حماس را تحت فشار قرار دهد.
طاهر النونو، یکی از مقامات حماس، گفت که جامعه بینالمللی با «یک آزمون اخلاقی» روبرو است.
«یا اجازه میدهد که جنایات ارتش اشغالگر ادامه یابد یا به اجرای تعهدات برای پایان دادن به تجاوز و جنگ علیه مردم بیگناه غزه پایبند میماند.»
حملات در شرایطی انجام میشود که فضای سیاست داخلی اسرائیل پرتنش است.
بسیاری از مناطق غزه پس از ۱۵ ماه درگیری در ویرانی مطلق فرو رفته است. عملیات نظامی اسرائیل بیش از ۴۸ هزار کشته برجای گذاشته و بیشتر غزه را به ویرانه تبدیل کرده است. ۹۰ درصد خانهها تخریب شده و یا آسیبدیدهاند و بیشتر جمعیت آواره شدهاند. راهها، بیمارستانها، مدارس، سیستمهای بهداشتی و بسیاری دیگر از زیرساختها به کلی از بین رفتهاند.