بازگشت برنامهریزیشده ایتامار بنگویر به دولت اسرائیل، یک شهرکنشین کرانه باختری را که خواهان تشدید جنگ در نوار غزه بوده، به کابینه بازمیگرداند. این در حالی است که شمار قربانیان فلسطینی از ۴۸ هزار نفر فراتر رفته است.
اعلام بازگشت بنگبیر، که زمانی از ارکان اصلی کابینه راستگرای مذهبی بنیامین نتانیاهو بود، پس از حملات هوایی اسرائیل به غزه صورت گرفت؛ حملاتی که پس از چندین هفته آرامش نسبی و به دنبال شکست مذاکرات برای برقراری آتشبس دائمی از سر گرفته شد.
تقویت دولت نتانیاهو
بنگویر که در ماه ژانویه در مقام وزیر امنیت داخلی از دولت کنارهگیری کرده بود، اکنون به کابینه بازمیگردد و این امر اکثریت شکننده پارلمان را که پس از خروج او دچار تزلزل شده بود، تقویت میکند.
او که ۴۸ سال دارد، پیش از تشکیل راستگراترین دولت در تاریخ اسرائیل، بهعنوان یک تندروی افراطی شناخته میشد. بنگویر، که جثهای درشت دارد، عینک به چشم میزند و صراحت لهجهاش معروف است، رهبری حزب قدرت یهودی (Jewish Power) را که طرفدار شهرکنشینی و ملیگرایی مذهبی است، بر عهده دارد.
در دوران حضورش در کابینه، بارها به ارتش و شخص نتانیاهو درباره نحوه مدیریت جنگ در غزه حمله کرد، با هرگونه توافق با حماس مخالفت نمود و گاه تهدید کرد که اگر دولت بدون نابودی کامل حماس توافقی انجام دهد، آن را سرنگون خواهد کرد.
او به همراه بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی و دیگر چهره تندرو کابینه، بارها با نتانیاهو دچار اختلاف شده است. هر دو خواهان تصرف دائمی غزه و بازسازی شهرکهای یهودی در این منطقه هستند که اسرائیل در سال ۲۰۰۵ آنها را تخلیه کرده بود؛ ایدهای که نتانیاهو آن را رد کرده است.
خشم بینالمللی
یکی از اقدامات بنگبیر که موجب خشم گسترده جهانی شد، بازدید او از محوطه مسجدالاقصی در اورشلیم در ماه اوت، درست زمانی بود که مذاکرات برای آتشبس در غزه در جریان بود.
این اقدام و اظهارات او مبنی بر اینکه یهودیان باید اجازه داشته باشند در این مکان عبادت کنند – برخلاف ترتیبات دیرینهای که وضعیت این مکان مقدس را برای مسلمانان و یهودیان مشخص کرده است – موجب محکومیت بینالمللی او حتی در داخل اسرائیل شد.
نتانیاهو به سرعت از بنگبیر فاصله گرفت و او را توبیخ کرد، چرا که این اقدام او نهتنها خشم مسلمانان را برانگیخت، بلکه یهودیان ارتدکس را نیز که این مکان را بیش از حد مقدس میدانند و ورود به آن را ممنوع میشمارند، آزرده ساخت.
چهرهای جنجالی با سابقه تندروی
بنگبیر که در جریان کمپین انتخاباتی ۲۰۲۲ اسرائیل با اسلحه در برابر معترضان فلسطینی در اورشلیم شرقی ظاهر شده بود، همواره بهعنوان یک چهره آتشین شناخته شده است.
او از پیروان مئیر کاهانا، خاخامی بود که خواستار سلب تابعیت اعراب اسرائیلی شده بود و حزبش در نهایت از پارلمان اسرائیل اخراج و توسط ایالات متحده بهعنوان یک سازمان تروریستی معرفی شد. بنگبیر در سال ۲۰۰۷ در اسرائیل به اتهام تحریک نژادپرستانه و حمایت از یک گروه تروریستی (در لیست سیاه اسرائیل و آمریکا) محکوم شد.
با این حال، او در سالهای اخیر از مواضع خود تا حدی عقبنشینی کرده و دیگر از اخراج تمامی فلسطینیان حمایت نمیکند، بلکه فقط کسانی را که «خائن» یا «تروریست» میداند، هدف قرار میدهد.
با این حال، انتصاب او توسط نتانیاهو در سال ۲۰۲۲ بهعنوان وزیر امنیت داخلی، که مسئولیت پلیس را بر عهده دارد، یکی از نشانههای آشکار بیاعتنایی دولت جدید به افکار عمومی جهان بود.
او که دو ماه پیش استعفا داده بود، با این کار دولت را تضعیف کرد اما باعث سقوط آن نشد.
در دوران ریاستجمهوری بایدن، بارها مورد انتقاد ایالات متحده، مهمترین متحد اسرائیل، قرار گرفت، بهویژه به دلیل مخالفتش با هرگونه راهحل سیاسی برای فلسطینیان و حمایتش از شهرکنشینان یهودی که به فلسطینیان در کرانه باختری حمله میکنند.
یک پاسخ
اتحاد سرمایه ، مذهب، و رسانه امری مه در دولت ترامپ به وضوح مشهود است دست کم در ذهن این جانب تشکیل مثلث نکبت را میدهد. در امریکا ترامپ و ماسک نمونه بارز و در اسراییل بن گبیر و اسموتریچ . تحریف و بازسازی تاریخ ، اختراع دشمنان مجازی ، امکانات مالی نا محدود و گسترده آن به حکومت سیاسی و دسترسی به رسانه ها و عدم راستی آزمایی اخبار و نظرات موقعیتی را ایجاد نموده که حتی افرادی همانند زلنسکی آن را « حباب اطلاعاتی نادرست» مینا مند . فاجعه زمانی شدت میگیرد توهمات در ذهن باورمند و بدتر از آن رهبر مبدل به حقیقت میگردد. رشد راست افراطی ( فاشیسم) هم رمان با بحران های اقتصادی فقط بر شدت و حدت مسایل می افزاید. فی الواقع ما در عصر بسیار خطرناکی زیست میکنیم