
کارکنان صدای آمریکا روز شنبه به مرخصی اجباری با حقوق فرستاده شدند و بودجه دو رسانه خبری آمریکایی که برای کشورهایی که به تعبیر آمریکا «رژیمهای استبدادی» دارند، برنامه پخش میکردند، کاهش یافت. این اقدام یک روز پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، فرمان اجرایی کاهش بودجه نهاد مادر این رسانهها و شش آژانس فدرال دیگر را امضا کرد.
تعلیق کارکنان و قطع بودجه رسانههای خارجی
چندین کارمند صدای آمریکا، که در بیش از ۴۰ زبان مختلف برنامه پخش میکند، ایمیلی از سوی مدیریت منابع انسانی این سازمان دریافت کردند که آنها را تا اطلاع ثانوی به مرخصی با حقوق فرستاد.
این ایمیلها، که از سوی آژانس رسانههای جهانی ایالات متحده (USAGM) ارسال شده بود، تأکید میکند کارکنان نباید وارد محل کار خود شوند یا به سیستمهای داخلی این رسانه دسترسی داشته باشند. هنوز مشخص نیست چه تعداد از کارکنان تحت تأثیر این تصمیم قرار گرفتهاند.
علاوه بر این، بودجه رسانههای دولتی “رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی” و “رادیو آسیای آزاد” نیز قطع شد. این رسانهها به ترتیب برای کشورهای اروپای شرقی، از جمله روسیه و اوکراین، و همچنین برای چین و کره شمالی برنامه پخش میکردند.
دستور ترامپ و تلاش برای کاهش بوروکراسی
ترامپ روز جمعه با امضای فرمان اجرایی از USAGM و شش آژانس دیگر خواست که عملیات خود را به حداقل سطح قانونی کاهش دهند. او دلیل این اقدام را کاهش بوروکراسی و کوچکسازی دولت عنوان کرد.
ترامپ که در دوران ریاستجمهوری اول خود با صدای آمریکا درگیری داشت، برای دور دوم، کاری لیک، مجری سابق تلویزیون و یکی از حامیان سرسخت خود را به عنوان مدیر این رسانه منصوب کرد. لیک اغلب رسانههای جریان اصلی را به داشتن تعصب ضد ترامپ متهم کرده است.
او روز شنبه در شبکه اجتماعی X اعلام کرد که دستور ترامپ شامل USAGM، صدای آمریکا (VOA) و دفتر پخش برنامههای کوبا (OCB) نیز میشود و از کارکنان این سازمانها خواست که فوراً ایمیلهای خود را بررسی کنند.
واکنشها و انتقادات از کاهش بودجه رسانهها
مایک بالسامو، رئیس باشگاه ملی مطبوعات در واشنگتن، در واکنش به این تصمیم گفت: “برای دههها، صدای آمریکا روزنامهنگاری مستقل و مبتنی بر حقیقت را به مخاطبان سراسر جهان ارائه داده است، به ویژه در کشورهایی که آزادی مطبوعات وجود ندارد. این تصمیم تعهد آمریکا به یک رسانه آزاد و مستقل را تضعیف میکند.”
سازمان گزارشگران بدون مرز نیز این اقدام را محکوم کرد. تیبو بروتن، مدیرکل این سازمان، گفت که این تصمیم “آزادی مطبوعات را در سراسر جهان تهدید میکند و ۸۰ سال تاریخ آمریکا در حمایت از گردش آزاد اطلاعات را از بین میبرد.”
از سوی دیگر، برخی از جمهوریخواهان مدتهاست که صدای آمریکا و سایر رسانههای دولتی را به داشتن سوگیری ضد محافظهکارانه متهم کردهاند. ماه گذشته، ایلان ماسک، میلیاردر معروف که از برنامه ترامپ برای کاهش اندازه دولت حمایت میکند، در شبکه اجتماعی X خواستار تعطیلی صدای آمریکا و رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی شد.
در کنفرانس اقدام سیاسی محافظهکاران (CPAC)، کاری لیک گفت که درک میکند چرا برخی خواهان تعطیلی کامل صدای آمریکا هستند، اما او معتقد است که امکان اصلاح این رسانه وجود دارد.
هدفگیری آژانسهای فدرال دیگر
فرمان اجرایی ترامپ علاوه بر USAGM، بودجه چندین نهاد دولتی دیگر را نیز کاهش داده است، از جمله:
سازمان خدمات میانجیگری و آشتی فدرال
مرکز بینالمللی مطالعات وودرو ویلسون
مؤسسه خدمات موزه و کتابخانه
شورای بینسازمانی ایالات متحده در امور بیخانمانها
صندوق تأمین مالی توسعه جامعه
آژانس توسعه کسبوکارهای اقلیت
بر اساس گزارشها، وزارت کارایی دولت (DOGE)، که تحت نظارت ایلان ماسک فعالیت میکند، تاکنون پیشنهاد کاهش بیش از ۱۰۰ هزار شغل دولتی، مسدود کردن کمکهای خارجی و لغو هزاران برنامه و قرارداد دولتی را ارائه کرده است.
روز جمعه، چندین مقام DOGE همراه با دو مأمور FBI به مؤسسه صلح ایالات متحده رفتند تا درباره وضعیت آن بحث کنند. این مؤسسه، که در سال ۱۹۸۴ توسط کنگره تأسیس شده است، بخشی از قوه مجریه محسوب نمیشود، بلکه یک نهاد مستقل غیرانتفاعی است.
مقامات و رسانه های وابسته به جمهوری اسلامی روز شنبه با انتشار فرمان اجرایی ترامپ برای محدودیت فعالیت هفت سازمان از جمله نهاد ناظر بر رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی از تعطیلی رادیو فردا و رادیو صدای آمریکا خبر دادند.
اگر پیامد عملی فرمان اجرایی ترامپ به تعطیلی موقت و یا دائمی رادیوفردا و صدای آمریکا، منجر شود این اتفاق نه تنها به سود جمهوری اسلامی خواهد بود بلکه فضای گردشِ آزادِ اخبار و اطلاعات و برخورد نظرات در زبانِ فارسی محدودتر خواهد شد. خاموش شدن صدای این رسانه ها، همراهی با سیاست سانسور جمهوری اسلامی است.