چهارشنبه ۴ تیر ۱۴۰۴

چهارشنبه ۴ تیر ۱۴۰۴

آذربایجان و ارمنستان جداگانه اما همزمان اعلام کردند پیش نویس توافق صلح آماده امضا است

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۳ اسفند با استناد به بیانیه وزارت امور خارجه ارمنستان، نوشت که پیش‌نویس توافقنامه صلح با جمهوری آذربایجان از طرف این کشور نهایی شده و ایروان آماده مذاکره درباره تاریخ و مکان امضای توافق نهایی است.

بنابر این گزارش، در بیانیه مذکور آمده است: توافقنامه صلح آماده امضا است. جمهوری ارمنستان آماده است تا همفکری با جمهوری آذربایجان را در مورد تاریخ و مکان امضای توافقنامه آغاز کند.

نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، امروز گفت که این کشور و جمهوری آذربایجان پس از امضای توافقنامه صلح از استقرار نیرو‌های کشور‌های ثالث در طول مرز‌های مشترک خودداری خواهند کرد.

وزیر خارجه آذربایجان هم امروز اعلام کرد که جمهوری آذربایجان و ارمنستان درباره پیش نویس توافق صلح به یک تفاهم اولیه دست یافته اند. توافق برای عادی‌سازی روابط میان ارمنستان و آذربایجان می‌تواند نقطه عطفی بزرگ در منطقه‌ای باشد که قدرت‌هایی مثل روسیه، اتحادیه اروپا، ایالات متحده و ترکیه برای نفوذ در آن با هم رقابت می‌کنند. باکو و ایروان در طول سال‌ها دو بار برای کنترل منطقه قره‌باغ آذربایجان که جمعیتی ارمنی‌نشین دارد، وارد جنگ شدند: یک بار در اواخر دوران اتحاد جماهیر شوروی و بار دیگر در سال ۲۰۲۰. این درگیری‌ها در نهایت با عملیات برق‌آسای ۲۴ ساعته آذربایجان در سپتامبر ۲۰۲۳ پایان یافت؛ عملیاتی که به بازپس‌گیری کامل این منطقه منجر شد. هر دو کشور بارها اعلام کرده‌اند که دستیابی به یک توافق صلح جامع برای پایان دادن به دشمنی دیرینه‌شان نزدیک است، اما مذاکرات پیشین هیچ‌گاه به نتیجه‌ای قطعی نرسیده بود.

جیهون بایراموف، وزیر امور خارجه آذربایجان، به تازگی به خبرنگاران گفت: «مذاکرات بر سر متن توافق صلح با ارمنستان به پایان رسیده است.» او افزود: «ارمنستان پیشنهادهای ما را درباره دو ماده‌ای که پیش‌تر حل‌نشده باقی مانده بود، پذیرفته است.» وزارت خارجه ارمنستان هم این خبر را تأیید کرد و در بیانیه‌ای اعلام داشت: «گفت‌وگوها درباره پیش‌نویس توافق تمام شده و این سند حالا آماده امضاست.»

نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، در اقدامی مهم حاکمیت باکو بر قره‌باغ را پس از سه دهه کنترل جدایی‌طلبان ارمنی به رسمیت شناخته؛ گامی که بسیاری آن را سنگ بنای عادی‌سازی روابط می‌دانند. سال گذشته هم ارمنستان چهار روستای مرزی را که دهه‌ها پیش تصرف کرده بود، به آذربایجان پس داد.

اما این درگیری‌ها تنها به روابط دوجانبه محدود نشده و سایه‌ای بر مناسبات ارمنستان و روسیه انداخته است. ایروان، مسکو را به کم‌کاری در حمایت از خود متهم کرده و سال گذشته مشارکت خود در سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) به رهبری روسیه را به حالت تعلیق درآورد؛ سازمانی که در جریان درگیری با آذربایجان به کمک ارمنستان نیامد. در این میان، روسیه، آمریکا و اتحادیه اروپا هر یک در مقاطعی سعی کرده‌اند نقش میانجی را بازی کنند.

پاشینیان اواخر ژانویه اعلام کرد که هنوز دو بند از ۱۷ بند پیش‌نویس توافق صلح حل‌نشده باقی مانده است؛ موضوعی که آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان، هم در سخنرانی‌اش در پارلمان تأیید کرد. یکی از این اختلافات به «عدم استقرار نیروهای سوم» در مرز مشترک برمی‌گردد. پاشینیان پیشنهاد داده که این نیروها در بخش‌هایی از مرز که تعیین حدود شده، حضور داشته باشند. موضوع دیگر، اختلاف بر سر پس گرفتن شکایت‌ها از نهادهای قضایی بین‌المللی است.

ارمنستان و آذربایجان هنوز درگیر پرونده‌های حقوقی در دادگاه‌هایی مثل دادگستری بین‌المللی، کیفری بین‌المللی و حقوق بشر اروپا هستند؛ پرونده‌هایی که به اتهام نقض حقوق بشر در جریان درگیری‌هایشان مربوط می‌شود. پاشینیان تأکید کرده: “باید مطمئن شویم که نه تنها این پرونده‌ها را پس می‌گیریم، بلکه کاملاً از آنها دست می‌کشیم.” ممکن است باکو پس از عقب‌نشینی از دادگاه‌ها، این مسائل را دوجانبه مطرح کند و تنش‌ها دوباره بالا بگیرد.» مقامات هر دو کشور اما تأیید کرده‌اند که توافق کرده‌اند این شکایت‌ها را از نهادهای قضایی بین‌المللی پس بگیرند.

بایراموف گفته که گام بعدی مورد انتظار باکو از ایروان، اصلاح قانون اساسی ارمنستان است. آذربایجان می‌خواهد ارمنستان بندی را که در اعلامیه استقلال خود به ادعای ارضی بر قره‌باغ اشاره دارد، از قانون اساسی حذف کند؛ تغییری که نیاز به همه‌پرسی در ارمنستان دارد. در همین حال، پس از تسلط باکو بر قره‌باغ، نزدیک به همه ارمنی‌های قومی – بیش از ۱۰۰ هزار نفر – از این منطقه گریختند.

یکی از موضوعات مورد بحث دیگر، مأموریت نظارت اتحادیه اروپا (EUMA) در ارمنستان است که نقض آتش‌بس در خط مقدم را رصد می‌کند. یک مقام غربی به میدل ایست آی گفته پاشینیان احتمالاً با تمدید نکردن مأموریت EUMA که تا فوریه ۲۰۲۷ ادامه دارد، مشکلی ندارد. اما باکو اصولاً مخالف حضور هر نوع ناظر خارجی، از جمله نیروهای روس، است. انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) هم از خواسته‌های باکوست؛ گروهی که مقامات آذربایجانی آن را به جانبداری متهم کرده‌اند.

وضعیت مبهم “کریدور زنگزور”

هنوز معلوم نیست که آیا دو طرف بر سر «کریدور زنگزور» – مسیر پیشنهادی که آذربایجان را از طریق خاک ارمنستان به نخجوان متصل می‌کند – به توافق رسیده‌اند یا نه. این کریدور در صورت اجرا می‌تواند به شاهراه تجاری مهمی در منطقه تبدیل شود. یک مقام منطقه‌ای گفته: «این بیشتر شبیه یک گام رو به جلوست تا یک توافق کامل.»

کریدور زنگزور یک مسیر حمل‌ونقل پیشنهادی است که قرار است جمهوری آذربایجان را از طریق استان سیونیک ارمنستان به منطقه خودمختار نخجوان متصل کند. این مسیر برای آذربایجان اهمیت زیادی دارد، زیرا ارتباط زمینی مستقیم با نخجوان و ترکیه را ممکن می‌سازد و وابستگی به مسیرهای عبوری از ایران را کاهش می‌دهد. برای ارمنستان اما، این موضوع حساسیت‌برانگیز است، چرا که واگذاری کنترل بخشی از خاکش می‌تواند امنیت ملی‌اش را تهدید کند. ایران نیز این کریدور را تهدیدی برای نفوذ خود در منطقه می‌بیند، زیرا ممکن است پویایی‌های ژئوپلیتیکی قفقاز جنوبی را تغییر دهد.

جنگ دوم قره‌باغ در پاییز ۲۰۲۰ با پیروزی قاطع آذربایجان به پایان رسید. آتش‌بسی که با میانجیگری روسیه در ۱۰ نوامبر همان سال امضا شد، به باکو اجازه داد مناطق وسیعی از قره‌باغ کوهستانی را که از دهه ۱۹۹۰ تحت کنترل ارمنستان بود، پس بگیرد. اما تنش‌ها کماکان ادامه داشت تا اینکه در سپتامبر ۲۰۲۳، آذربایجان با یک عملیات نظامی، قره‌باغ را کاملاً تحت کنترل خود درآورد؛ منطقه‌ای که سازمان ملل آن را بخشی از خاک آذربایجان می‌شناسد. پس از این عملیات، ده‌ها هزار ارمنی قومی از ترس آزار از منطقه فرار کردند.

از آن زمان، تلاش برای صلح پایدار با چندین دور مذاکره و حضور میانجی‌های غربی و روس ادامه داشته، اما مسائلی مثل تعیین مرزها، وضعیت مناطق ارمنی‌نشین و مسیرهایی مثل زنگزور کار را سخت کرده است. یک مقام غربی هشدار داده که تحرکات نظامی اخیر آذربایجان نزدیک خط مقدم هنوز ناظران را نگران می‌کند.

ارمنستان از اینکه آذربایجان به‌تنهایی و بدون بیانیه مشترک موضوع توافقنامه ی صلح را اعلام کرده، گلایه دارد.

رسم بر این است که وقتی طرفین درگیری بعد از مدت ها چالش و گفتگو روی متن پیش نویس موضوع مورد اختلاف به توافق می رسند حداقل برای نشان دادن آمادگی برای برقراری مناسبات تازه، خبر توافق را با انتشار بیانیه مشترک و یا برگزاری کنفرانس مطبوعاتی مشترک به عموم اطلاع می دهند. اما همین اعلام جداگانه ی خبر توافق نشانگر آن است که هنوز بین باکو و ایروان موانعی وجود دارد که باید برچیده شود.

وزارت خارجه آذربایجان در بیانیه خود به وجود تنش‌هایی که هنوز پابرجاست، اشاره کرده است. در بیانیه وزارت خارجه آذربایجان ضمن ابراز خرسندی از تدوین پیش نویس توافق صلح، آمده است: «ما موضع دیرینه و اصولی آذربایجان را تکرار می کنیم که شرط اصلی امضای متن مورد مذاکره، اصلاح قانون اساسی ارمنستان به منظور حذف ادعاها علیه حاکمیت و تمامیت ارضی آذربایجان است و در عین حال بر لزوم انحلال رسمی گروه ناکارآمد مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا تاکید می کنیم.»

طبق بیانیه ی وزارت خارجه ی آذربایجان، دولت ارمنستان دو موضوع باقی مانده ی مورد اختلاف را پذیرفته و گفته آماده است تا با باکو بر سر زمان و مکان امضای توافق مذاکره کند.

برچسب ها

هدف اصلی نخست وزیر ارمنستان تقویت میزان اعتبار خود قبل از انتخابات است، برای روسیه، او همچنان یک "شریک" باقی می ماند، هر چند در عمل پاشینیان فعالانه از مسکو فاصله می گیرد و آن را مقصر تمام شکست های سیاست داخلی و خارجی ارمنستان می شمارد. برای غرب، او خود را به عنوان یک «اصلاح طلب» و حامی «یکپارچگی اروپایی» می‌داند...
الهام علی اف: کریدور زنگه‌زور باید باز شود و باز خواهد شد. هر چه زودتر این را درک کنند، بهتر است...ما تا کی و چرا باید صبر کنیم؟ یعنی آنها باید همه این مسائل را در نظر بگیرند. من قبلاً گفته‌ام، آنها نباید ما را عصبانی کنند و باید درک کنند که ما در اینجا حرف آخر را می‌زنیم
گزارش سال ۲۰۲۴ یک گروه بین‌المللی فعال در مطالعات جنگ و صلح (ACLED)، نشان می‌دهد که بیش از ۹۲ کشور جهان، درگیری فرامرزی داشته‌اند، رقمی بی‌سابقه پس از ۸۰ سال از جنگ جهانی دوم. واقعیت تلخ و مهمی که کارشناسان تنها چاره آن را حل و فصل بحران‌ها قبل از شدت یافتن‌ها ‌آن‌ها می‌دانند...

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

یک پاسخ

  1. با کاهش تنشها در سوریه و آتش بس حزب کارگران کردستان، ترکیه فراغت بیشتری برای زوم کردن بر تحولات قفقاز خواهد داشت. اگر برنامۀ اسرائیل و آمریکا تلاش برای محاصرۀ ایران و ایجاد تنشهای مرزی باشد، قاعدتاً در این مرحله موقعیت خوبی برای ترکیه و آذربایجان وجود دارد تا بار دیگر آتش جنگ را در قفقاز جنوبی مشتعل کنند و برنامۀ ارمنی زدایی از استان سیونیک را که چندین دهه است در سر دارند عملی کنند. با ایجاد کریدور زنگزور و اجرای برنامه های نژادی، برنامۀ محاصرۀ ایران و درگیرسازی رژیم ایران در تنشهای قفقاز کلید خواهد خورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *