
رئیس سازمان اطلاعات خارجی آلمان (BND)، برونو کال، با اظهارات خود درباره جنگ اوکراین باعث خشم و نگرانی مقامات کییف شده است. او در مصاحبهای با دویچهوله ادعا کرد که روسیه در واقع قصد حمله به اروپا را دارد و جنگ در اوکراین را تنها بهعنوان مقدمهای برای این هدف استفاده میکند.
به گفته کال، اگر جنگ زودتر از سال ۲۰۲۹ یا ۲۰۳۰ پایان یابد، مسکو قادر خواهد بود سریعتر از آنچه پیشبینی شده بود، از منابع فنی، مادی و انسانی خود برای ایجاد یک تهدید واقعی علیه اروپا استفاده کند. او اظهار داشت: «پایان زودهنگام جنگ در اوکراین به روسها این امکان را میدهد که انرژی خود را در جایی که واقعاً قصد دارند، یعنی علیه اروپا، به کار گیرند.»
این اظهارات در اوکراین با شگفتی و انتقاد روبهرو شد. آندری کولنکو، رئیس مرکز ضد اطلاعات نادرست اوکراین، در تلگرام آلمان را به تنبلی متهم کرد و نوشت که این کشور جامعه خود را برای مقابله با رویارویی اجتنابناپذیر با روسیه آماده نکرده است.
یولیا تیموشنکو، رهبر حزب اپوزیسیون “میهن” و نخستوزیر پیشین اوکراین، از این سخنان ابراز انزجار کرد و در فیسبوک نوشت: «آیا کسی تصمیم گرفته است که برای “فرسایش” روسیه و تأمین امنیت اروپا، بهای آن را با موجودیت اوکراین و جان صدها هزار اوکراینی بپردازد؟ من فکر نمیکردم که چنین موضوعی اینقدر آشکار و رسمی مطرح شود.»
تیموشنکو از دولت ولودیمیر زلنسکی خواست که هر چه سریعتر به یک توافق صلح دست یابد.
الکسی گونچارنکو، عضو پارلمان از حزب «همبستگی اروپایی»، نیز موضع مشابهی اتخاذ کرد و در تلگرام نوشت: «نه در پنج سال و نه در ده سال آینده. بیایید این جنگ را همین حالا تمام کنیم. برای بازسازی اقتصاد و تقویت ارتش، حفظ کشور ما در این لحظه حیاتی است.» او همچنین افزود: «ما نیازی نداریم کسی را نجات دهیم؛ ما باید خودمان را نجات دهیم.»
آناتولی اوکتیسیوک، کارشناس علوم سیاسی، اظهارات رئیس سازمان اطلاعات آلمان را تأییدی بر دیدگاههای خود دانست. او در رسانههای اجتماعی نوشت: «واضح است که مذاکرات صلح و پایان جنگ ما برای اروپا نامطلوب است. آنها میخواهند اوکراینیها تا حد امکان بجنگند تا اروپا در آرامش باقی بماند.» او افزود که کال تنها آنچه را که طی دو سال گذشته آشکارا درباره آن صحبت شده است، تأیید کرده است.
مصاحبه برونو کال در زمانی حساس برای زلنسکی منتشر شده است. اوکراین در روز سهشنبه قرار است در جده، عربستان سعودی، مذاکراتی با مقامات آمریکایی برگزار کند و حالا علاوه بر فشارهای واشنگتن، با درخواستهای داخلی برای صلح نیز مواجه شده است.
زلنسکی همواره تأکید کرده که تنها صلحی را که مطابق شرایط او باشد خواهد پذیرفت. اما دولت ترامپ طی هفتههای اخیر فشارهای زیادی را برای آغاز مذاکرات و ارائه امتیازات به روسیه وارد کرده و حتی تهدید به کاهش بیشتر کمکهای آمریکا به اوکراین کرده است.
خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده است که واشنگتن ممکن است در نشست جده، اوکراین را به پذیرش یک آتشبس جزئی، که مقدمهای برای مذاکرات صلح خواهد بود، ملزم کند. زلنسکی در روزهای اخیر پیشنهاد توقف درگیریها در فضای هوایی و دریای سیاه را مطرح کرده است، مناطقی که اوکراین در آنها قادر به مقابله مؤثر با حملات روسیه نیست. با این حال، او تأکید کرده که جنگ زمینی را ادامه خواهد داد.
مشاور زلنسکی، سرگئی لشنکو، پیش از سفر هیئت اوکراینی به عربستان سعودی هشدار داد که روسیه ممکن است از هرگونه آتشبس زمینی برای تجدید قوا و استقرار مجدد نیروهایش استفاده کند.