
دمشق، سانا – به گزارش خبرگزاری دولتی سانا، ریاست جمهوری جمهوری عربی سوریه از امضای توافقنامهای خبر داد که بر اساس آن، نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در نهادهای جمهوری عربی سوریه ادغام خواهند شد. این توافق همچنین بر وحدت سرزمینی سوریه تأکید کرده و هرگونه تجزیه را رد میکند. پیش از امضای توافقنامه جدید طرفین هفته ها درگیر این موضوع بودند که راهی برای ادغام نیروهای مسلح کرد در ارتش دولت سوریه بیابند. سرانجام سه هفته پیش طرفین توافق کردند که نیروهای «قسد» در ارتش جدید سوریه ادغام شده و نهادهای دولتی سوریه به مناطق تحت کنترل اداره خودمختار شرق سوریه بازگردند. در توافقنامه ای که امروز امضا شد حقوق ویژه ای برای کردها پیش بینی نشده است. همچنین مشخص نشده است که ادغام نیروهای نظامی قسد در ارتش سوریه در قالب یک تشکیلات جداگانه خواهد بود که عبدی بر آن اصرار داشت یا به صورت پراکنده در دستههای مختلف ارتش که الشرع میخواست. ساختار سیاسی کشور این که فدرالی با دولت های خود مختار محلی خواهد بود و یا استانی با حکومت مرکزی.
هنوز روشن نیست همزمانی امضای این توافقنامه توسط مظلوم عبدی و احمد الشرع با رویدادهای خونین لاذقیه تا چه اندازه تصادفی بوده و یا این که اقدامی آگاهانه برای انتقال پیام به نیروهای درگیر در داخل و بازیگران خارج از سوریه بوده است.
در متن این توافقنامه که در کانال تلگرام ریاست جمهوری سوریه منتشر شده آمده است:
بر اساس دیداری که روز دوشنبه، ۱۰ مارس ۲۰۲۵، میان رئیسجمهور احمد الشرع و آقای مظلوم عبدی برگزار شد، موارد زیر مورد توافق قرار گرفت:
- تضمین حقوق تمامی سوریها برای نمایندگی و مشارکت در روند سیاسی و تمامی نهادهای دولتی، بر اساس شایستگی و بدون در نظر گرفتن پیشینههای دینی و قومی.
- به رسمیت شناختن جامعه کرد به عنوان بخش جداییناپذیر از دولت سوریه و تضمین حقوق شهروندی و تمامی حقوق قانونی آنان از سوی دولت سوریه.
- برقراری آتشبس در سراسر خاک سوریه.
- ادغام تمامی نهادهای مدنی و نظامی در شمال شرقی سوریه در اداره دولت سوریه، از جمله گذرگاههای مرزی، فرودگاهها و میادین نفت و گاز.
- تضمین بازگشت تمامی آوارگان سوری به شهرها و روستاهای خود و تأمین امنیت آنان از سوی دولت سوریه.
- حمایت از دولت سوریه در تلاشهایش برای مبارزه با بقایای رژیم اسد و تمامی تهدیدهایی که امنیت و وحدت کشور را به خطر میاندازند.
- رد فراخوانهای تجزیهطلبانه، سخنان نفرتپراکنانه و تلاشها برای ایجاد اختلاف میان اقشار مختلف جامعه سوریه.
۸. کمیتههای اجرایی موظف به اجرای این توافق تا پایان سال جاری خواهند بود.

7 پاسخ
روژاوا به تاریخ پیوست .
این تفافقنامه قبلا تنظیم و در اختیار کردها گذاشته شده بود اما کردها رد کرده بودند اتفاقات دلخراش چند روز گذشته در سوریه یک پیامی هم به کردها بود و بلافاصله کردها شرایط دولت سوریه را که حدودا ۲ ماه پیش نوشته شده بود را قبول کردند. حالا نوبت اسراعیل جنایتکار و اشغالگر هم خواهد رسید.
ایران تمام کارت های بازی خود در سوریه را از دست داد
بعید است که این توافق بتواند به مرحلۀ اجرا هم برسد. تفاوتهای ایدئولوژیک، مسئلۀ زنان عضو یگانهای دفاع از زنان، ارتباطات نیروهای دموکراتیک با آمریکا و روسیه، مدیریت شورایی برخی از واحدهای عضو، وجود اعضای غیرمسلمان ایزدی و مسیحی در یگانها، چندزبانه بودن ساختار سیاسی-نظامی و بسیاری مسائل دیگر سبب اختلاف و عدم تفاهم خواهد بود. طبیعتاً ادغام این نیروها برای خود ارتش سوریه هم درز امنیتی ایجاد خواهد کرد. به نظر من با توجه به جدی شدن مسئلۀ عبور خط لولۀ قطر-سوریه-ترکیه-اروپا و به خطر افتادن منافع روسیه که گاز اروپا را تأمین میکند، احتمال آغاز دور جدیدی از جنگ در سوریه با پیشدستی روسیه که در حال فارغ شدن از جنگ اوکراین است به وجود آمده که درگیریهای لاذقیه و طرسوس با مشارکت روسیه و بقایای نیروهای طرفدار آن تنها نقطۀ آغاز آن است. این توافق صرفاً میتواند گویای این موضوع باشد که مظلوم عبدی و جولانی هر دو خواهان ثبات، آغاز نشدن مجدد جنگ و عبور خط لولۀ گاز قطر-سوریه-ترکیه-اروپا هستند.
چطور میفرمایید «در توافقنامه ای که امروز امضا شد حقوق ویژه ای برای کردها پیش بینی نشده است»؟ در کشوری که کوردها حتی شناسنامه هم نداشتند توافقی بوجود آمده که در بند دوم آن آمده: «جامعۀ کورد یک جامعه بومی سوریه است و دولت سوریه حق شهروندی و تمام حقوق اساسی آن را تضمین میکند.» به جز عراق در هیچ کشور دیگری چنین جایگاهی به مردم کورد اعطا نشده است. تصور کنید در همین ایران که ادعای ایرانی بودن همۀ کوردهای جهان را هم دارد چنین جمله ای در یک توافق با یک نیروی سیاسی تصویب شود. گروه های مرکزگرا چه سروصدایی به پا خواهند کرد؟!
جمعیت کردهای سوریه حدودا یک میلیون نفر است در سوریه بیش از ۲۳ میلیونی قانونی استثنایی برای کرد ها وجود نخواهد داشت تدریس به زبان مادری بلی.
اگر در توافق کردها سنگ اندازی کنند به ضرر خودشان تمام خواهد عرب های سوریه می دانند کردها در طول زمان بخصوص در اثر سرکوب صدام حسین غیر قانونی وارد سوریه شده اند اگر اینبار کرد ها شلوغ کنند مسله خلع سلاح نخواهد خلع شهروندی و اخراج از سوریه
به به، چه چشم انداز زیبا و دموکراتیکی. چنین که پیداست حق هم لابد از نظر شما با جولانی و القاعده است!
رهبران کرد در اختیار آمریکا بوده و هستند .
آنها توافق نامه ایی را امضا کردند و استقلال و همه چیز را دادند و تقریبا هیچ نگرفتند .در صورتیکه در زمان اسد در منطقه شمال شرق سوریه خود گرانی داشتند .از چپهای لیبرال که باید پرسید شما که با رفتن اسد جشن گرفتید و رهبران قسد را رهبران آزادیبخش میدانستید اکنون چه حرفی دارید بزنید در صورتیکه قسد در خدمت آمریکا بود نه مردم .اکنون با امضا این توافقنامه با جولانی خونخوار ،کردها باید تحت امر وی و هاکان فیدان رئیس سابق سازمان امنیت ترکیه ” میت” باشند .
واقعیت این است که مناسبات منطقه با سقوط اسد تغییر کرده و تبعاً جناحبندی های به جای مانده از عصر جنگ سرد هم تغییر خواهند کرد. درست آن است که تلاش کنیم این وضعیت جدید را تحلیل کنیم و دقیقاً متوجه باشیم که چه مخاطراتی سبب میشود تا فلان نیرو فلان موضع را اتخاذ کند. وگرنه هم شما و هم ما میدانیم که اسد هم در خونخواری دست کمی از جولانی نداشت و اتفاقاً موقعیت کنونی نتیجۀ عدم جدیت او در به نتیجه رساندن مذاکرات با خودمدیریتی است. کوردها در زمان اسد حتی شناسنامه هم نداشتند، چه برسد به خودگردانی! (ضمناً چپهای غیرلیبرال هم به وقت خودش در خدمت خمینی و تثبیت پایه های ارتجاع بودند. این خوشمزگی ها چیزی را تغییر نمیدهد.)