
اسرائیل قصد دارد برق باقیماندهی غزه را به بهانه فشار بیشتر بر حماست قطع کند. این تصمیم در شرایطی گرفته شده که مذاکرات چندجانبه برای برقراری آتشبس، به شکلی بیسابقه دچار آشفتگی شده است.
به گزارش گاردین تأثیر این تصمیم اسرائیل بر ۲.۳ میلیون ساکن نوار غزه همچنان نامشخص است، زیرا اکثر مردم به ژنراتورهای دیزلی برای تأمین برق خود متکی هستند.
مقامات بشردوستانه در غزه روز یکشنبه اعلام کردند انتظار دارند دو تأسیسات آبشیرینکن فعال در منطقه متوقف شوند که در نتیجه کمبود آب آشامیدنی، که هماکنون نیز شدید است، بدتر خواهد شد. برخی دیگر هشدار دادهاند که آخرین تصفیهخانهی فاضلاب غزه نیز ممکن است از کار بیفتد.
افزایش فشار اسرائیل بر حماس
در ویدئویی که این دستور را اعلام میکرد، الی کوهن، وزیر انرژی اسرائیل گفت این کشور از “تمام ابزارهای موجود” برای بازگرداندن تمامی گروگانهای اسرائیلی استفاده خواهد کرد و تأکید کرد حماس پس از جنگ دیگر در غزه باقی نخواهد ماند.
اسرائیل خواستار تمدید آتشبس تا اواسط آوریل است. این آتشبس که در اواسط ژانویه برقرار شد، هفتهی گذشته به پایان رسید. اسرائیل در جهت افزایش فشار بر حماس، تمامی ارسالهای کمک و کالا به غزه را متوقف کرده و مدعی شده که حماس این کمکها را سرقت کرده و از توزیع آنها سود میبرد.
همزمان، حملات اسرائیل به غزه شدت گرفته است. مقامات نظامی اسرائیل به خبرنگاران داخلی و بینالمللی اطلاع دادهاند که آمادهسازی برای یک حملهی بزرگ در حال انجام است.
هر روز گزارشهایی از کشته شدن فلسطینیان در اثر حملات هوایی، پهپادی و توپخانهای اسرائیل منتشر میشود.
حملات اخیر اسرائیل به غزه
روز یکشنبه، ارتش اسرائیل حملهی هواییای در شمال غزه انجام داد. سخنگوی ارتش اعلام کرد هدف این حمله، “شبهنظامیانی بودند که قصد داشتند یک بمب انفجاری را در نزدیکی نیروهای اسرائیلی کار بگذارند.”
یک روز قبل، در رفح در جنوب غزه، اسرائیل یک پهپاد فلسطینی که از این منطقه وارد حریم هوایی اسرائیل شده بود، و همچنین یک گروه از شبهنظامیان مظنون را هدف قرار داد.
موضعگیری حماس و مذاکرات در قاهره
اسرائیل خواهان آزادی بیشتر گروگانهای باقیمانده در دست حماس است. تخمین زده میشود که این گروه و متحدانش در غزه هنوز ۵۸ گروگان اسرائیلی را در اختیار دارند، اما گفته میشود که کمتر از نیمی از آنها زنده هستند.
در مقابل، حماس هرگونه تمدید آتشبس را رد کرده و خواستار آغاز فوری مذاکرات برای مرحلهی دوم آتشبس شده است. مرحلهی دوم آتشبس که قرار بود بلافاصله پس از مرحلهی اول اجرا شود، شامل توافق برای پایان دائمی جنگ است.
نمایندگان حماس در آخر هفته با میانجیگران در قاهره دیدار و بر ضرورت ازسرگیری کمکهای بشردوستانه به غزه بدون هیچ محدودیت یا شرطی تأکید کردند.
حازم قاسم، سخنگوی حماس، به خبرگزاری فرانسه گفت: “ما از میانجیگران مصر و قطر، و همچنین تضمینکنندگان توافق در دولت آمریکا میخواهیم که اطمینان حاصل کنند اسرائیل به توافق پایبند است و مرحلهی دوم آتشبس را طبق شرایط تعیینشده اجرا میکند.”
خواستههای اصلی حماس برای مرحلهی دوم آتشبس
آزادی بیشتر زندانیان فلسطینی در قبال آزادی گروگانها
خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه
برقراری آتشبس دائمی
لغو محاصرهی غزه توسط اسرائیل
موضع اسرائیل و مذاکرات در دوحه
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرده روز دوشنبه هیئتی را به دوحه خواهد فرستاد تا در مذاکرات مربوط به ادامهی آتشبس شرکت کند.
همزمان، مذاکرات بیسابقهای میان آمریکا و حماس بهطور مستقیم در جریان است. هدف اصلی این مذاکرات، آزادی پنج گروگان آمریکایی است که همچنان در اسارت حماس هستند. گفته میشود که از این پنج نفر، تنها یک نفر زنده است.
آدام بوئلر، نمایندهی آمریکا در این مذاکرات، که هفتهی گذشته رسانههای آمریکایی آن را فاش کردند، روز یکشنبه دیدار خود با رهبران حماس را “بسیار مفید” توصیف کرد. او گفت اطمینان دارد توافقی برای آزادی گروگانها طی چند هفتهی آینده حاصل خواهد شد.
او در مصاحبهای با سیانان تأیید کرد که نشستن “چهرهبهچهره” با رهبران گروهی که آمریکا از سال ۱۹۹۷ آن را “سازمان تروریستی” معرفی کرده، “عجیب” بوده است، وی احتمال برگزاری نشستهای بیشتری را رد نکرد.
اتهام سازمان ملل علیه اسرائیل
از زمانی که اسرائیل ارسال کمکهای بشردوستانه را متوقف کرده است، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل، دولت اسرائیل را به «استفاده از گرسنگی بهعنوان یک سلاح» متهم کردهاند.
هفتهی گذشته، دونالد ترامپ تهدید کرد که در صورت عدم آزادی تمامی گروگانهای باقیمانده، اسرائیل باید “ویرانی بیشتری بر غزه تحمیل کند.” در ماه فوریه، او با بیان اینکه “آمریکا باید بر آوارگی گستردهی فلسطینیان نظارت کند” و غزه را به “ریویرای خاورمیانه” تبدیل کند، خشم بسیاری را برانگیخت.
روز یکشنبه، بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی راستگرای اسرائیل، گفت که این “طرح در حال شکلگیری است” و دولت قصد دارد “دفتر مهاجرتی” برای کمک به فلسطینیانی که میخواهند غزه را برای همیشه ترک کنند، تأسیس کند.