سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳

سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳

وزیر امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی: چین با دولت ترامپ چه خواهد کرد

«وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین

«وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین روز جمعه ۷ مارس در کنفرانسی مطبوعاتی که در جریان اجلاس سالانه پارلمان چین برگزار شد، به پرسش های خبرنگاران در باره جنگ اوکراین، طرح ترامپ و کشورهای عربی در باره آینده غزه، روابط چین و روسیه، چین و اروپا، رفتار آمریکا و واکنش چین در برابر آن، کشورهای جنوب جهانی و….پاسخ گفت

ایستادگی و مقابله در برابر فشار آمریکا

به گزارش رویترز، وزیر امور خارجه چین روز جمعه اعلام کرد که پکن «قاطعانه» در برابر فشارهای آمریکا در مورد تعرفه‌ها و مسئله فنتانیل مقابله خواهد کرد. او همچنین تأکید کرد که قدرت‌های بزرگ «نباید ضعیفان را تحت فشار قرار دهند» که اشاره‌ای غیرمستقیم به سیاست خارجی دولت ترامپ داشت.

دیپلمات ارشد چین، وانگ یی، همچنین کشورش را به‌عنوان یک قدرت جهانی قابل‌اعتماد در میانه ناآرامی‌های ژئوپلیتیکی و خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از نهادهای بین‌المللی معرفی کرد. این بخشی از تلاش آشکار پکن برای جلب حمایت اروپا و کشورهای جنوب جهانی بود.

ایالات متحده این هفته بر واردات چین یک تعرفه اضافی ۱۰ درصدی اعمال کرد که به دلیل ادامه جریان ورود فنتانیل، یک ماده افیونی کشنده، به این کشور بود. این اقدام می‌تواند به تشدید بیشتر جنگ تجاری میان دو کشور منجر شود.

وزیر امور خارجه چین، وانگ یی، در یک کنفرانس خبری در حاشیه نشست سالانه پارلمان چین گفت: «اگر یک طرف به‌طور کورکورانه فشار وارد کند، چین قاطعانه با آن مقابله خواهد کرد.»

وانگ همچنین افزود: «آمریکا نباید در برابر نیکی، ناسپاسی کند، چه رسد به اینکه بدون دلیل تعرفه‌هایی اعمال نماید.» او در این سخنان به «کمک‌های مختلف» پکن به واشنگتن در زمینه مقابله با جریان مواد اولیه فنتانیل به ایالات متحده اشاره داشت.

وانگ یی اضافه کرد ایالات متحده نباید بدون توجیه، دست به اعمال تعرفه‌های جدید علیه چین می‌زد و یک چنین رفتاری از یک کشور بزرگ مسئول در جهان سر نمی‌زند.

او خاطرنشان کرد: «روابط آمریکا و چین برابر و در هم تنیده است. اگر ما تصمیم به همکاری بگیریم مزیت دوجانبه به دست خواهیم آورد. اما اگر فشار مداوم وجود داشته باشد چین نیز قطعا تدابیر متقابل خود را اتخاذ خواهد کرد.»

وانگ در پاسخ به این پرسش که چین چگونه با دولت ترامپ در چهار سال آینده تعامل خواهد داشت، گفت: «هیچ کشوری نمی‌تواند از یک سو چین را سرکوب کند و از سوی دیگر روابط خوبی با چین داشته باشد.»

او بدون آنکه از فرد خاصی در دولت آمریکا نام ببرد. تأکید کرد که چنین رویکرد «دوگانه‌ای» کمکی به ثبات روابط نمی‌کند،

وانگ یی گفت چین به تلاش برای توسعه باثبات، سالم و پایدار روابطش با آمریکا ادامه خواهد داد.

به گفته وِن-تی سونگ، پژوهشگر مهمان در مرکز جهانی چین وابسته به شورای آتلانتیک در تایوان، اظهارات عمدتاً ملایم وانگ درباره ایالات متحده و این واقعیت که نامی از ترامپ نبرد، نشان می‌دهد که پکن مایل است امکان مذاکرات تجاری آتی را حفظ کند.

سونگ افزود: «چینی‌ها به دنبال هر فرصتی برای کاهش تنش‌های تجاری با ترامپ هستند. یکی از راه‌های انجام این کار، پایین نگه داشتن شدت لفاظی‌ها در سطحی قابل مدیریت است تا هر دو طرف فضای مانور داشته باشند.»

وانگ یی درباره نظم بین المللی اظهار داشت: در جهان بیش از ۱۹۰ کشور وجود دارد و اگر همه کشور بر اولویت خود تاکید کنند و دنبال موقعیت و قدرت برای خود باشند، جهان به قانون جنگل عقبگرد خواهد کرد و ضمن آسیب دیدن کشورهای کوچک و ضعیف، نظم بین‌المللی به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. کشورهای بزرگ نباید تنها به دنبال سود باشند و یا با اتکا به قدرت خود به کشورهای ضعیف زور بگویند، چرا که دوستی میان کشورها باید همیشگی و منافع آنان باید مشترک باشد.

موضع چین درباره اوکراین

وانگ یی در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی سالانه همچنین تاکید کرد بحران اوکراین چیزی است که می‌شد از آن اجتناب کرد و همه طرف‌های این بحران باید از آن درس بگیرند.

او خاطرنشان کرد: «بیش از سه سال است که بحران اوکراین ادامه یافته است. ما با نگاه به گذشته می‌توانیم بگوییم که این تراژدی قابل اجتناب بود و همه طرف‌ها باید از این بحران درس‌های خود را فرا بگیرند.»

وانگ یی گفت که مساله امنیت یک مساله متقابل بوده و نمی‌توان امنیت را در یک کشور به قیمت نا امن کردن کشوری دیگر برقرار کرد.  وی افزود: باید یک دیدگاه امنیتی جدید مبتنی بر امنیت مشترک، جامع، مشارکتی و پایدار را ترویج دهیم و اجرا کنیم. تنها در این صورت می توان به ثبات پایدار در اوراسیا و جهان دست یافت.

وانگ یی درباره حل‌وفصل جنگ اوکراین گفت که چین خواهان دستیابی به یک «توافق صلح عادلانه، پایدار و الزام‌آور» است که برای همه طرف‌ها قابل قبول باشد.

او افزود: «چین مایل است بر اساس خواسته‌های طرف‌های ذی‌ربط و همراه با جامعه بین‌المللی، همچنان نقش سازنده‌ای در حل نهایی این بحران و تحقق صلح پایدار ایفا کند.»

کشورهای غربی از پکن خواسته‌اند که نقش فعال‌تری در استفاده از نفوذ اقتصادی خود بر روسیه برای پایان دادن به جنگ ایفا کند، اما چین تاکنون از انتقاد علنی از شریک استراتژیک خود یا توقف حمایت اقتصادی از مسکو خودداری کرده است.

روابط چین و روسیه

وانگ یی در کنفرانس خبری اظهار داشت که روابط چین و روسیه «یک عامل ثابت در جهانی پرتلاطم است، نه یک متغیر در بازی‌های ژئوپلیتیکی.»

رئیس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ، اخیراً در تماس تلفنی با همتای روس خود در سومین سالگرد تهاجم گسترده مسکو به اوکراین، بار دیگر بر شراکت «بدون محدودیت» پکن با مسکو تأکید کرد.

در همین حال، ترامپ پس از روی کار آمدن در ماه گذشته، سیاست ایالات متحده در قبال اوکراین را دگرگون کرده و رویکردی آشتی‌جویانه‌تر نسبت به روسیه اتخاذ کرده است که باعث نگرانی متحدان سنتی واشنگتن در غرب شده است.

وزیر امور خارجه ایالات متحده، مارکو روبیو، روز چهارشنبه جنگ اوکراین را «یک جنگ نیابتی» میان واشنگتن و مسکو توصیف کرد که باید پایان یابد. او پیش‌تر نیز اعلام کرده بود که واشنگتن مایل است مسکو را از پکن جدا کند.

تحلیلگران بر این باورند که چین قصد دارد از شکاف فزاینده میان آمریکا و اروپا برای تقویت روابط خود با کشورهای اروپایی بهره ببرد؛ روابطی که بر سر بحران اوکراین و تنش‌های تجاری تحت فشار قرار گرفته است.

وانگ در این باره گفت: «چین همچنان به اروپا اعتماد دارد و معتقد است که اروپا می‌تواند همچنان یک شریک قابل‌اعتماد برای چین باشد.»

جهان جنوب

وانگ همچنین از کشورهای در حال توسعه خواست که «به بهبود نمایندگی و قدرت گفتمانی خود در حکمرانی جهانی ادامه دهند.»

او با اشاره‌ای غیرمستقیم به سیاست‌های واشنگتن گفت: «اگر هر کشوری فقط بر اولویت‌های ملی خود تأکید کند و به قدرت و جایگاه خود متکی باشد، جهان به قانون جنگل بازخواهد گشت و کشورهای کوچک و ضعیف بیشترین آسیب را خواهند دید.»

وی همچنین تأکید کرد که «قدرت‌های بزرگ نباید تنها به دنبال منافع خود باشند و نباید ضعیفان را تحت فشار قرار دهند.»

در دو ماه نخست حضور ترامپ در کاخ سفید، دولت او از چندین سازمان چندجانبه و توافق‌نامه‌های اقلیمی خارج شده، بیشتر کمک‌های خارجی را به حالت تعلیق درآورده و علیه قطعنامه سازمان ملل که حمله روسیه به اوکراین را محکوم می‌کرد، رأی داده است.

سونگ، تحلیلگر شورای آتلانتیک، گفت: «در زمانی که سیاست خارجی دولت ترامپ بسیاری از انتظارات تثبیت‌شده را تغییر می‌دهد، چین می‌خواهد خود را به‌عنوان حافظ وضع موجود معرفی کند.»

او افزود: «وقتی کشورهای جنوب جهانی می‌بینند که آمریکا در حال عقب‌نشینی و درون‌گرایی است، نگران ایجاد یک خلأ استراتژیک می‌شوند – خلئی که چین قصد دارد آن را پر کند.»

به گزارش خبرگزاری «تاس» وزیر امور خارجه چین در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد سازمان بریکس که در ابتدا توسط برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکل شد در شرف تبدیل شدن به یک رکن قابل اعتماد برای همکاری در میان کشورهای «جهان جنوب» (در حال توسعه) و موتوری برای رشد اقتصادی است.

او اظهار کرد: «کشورهای جهان جنوب باید قدرتمندتر شوند. اندونزی اوایل سال جاری میلادی تبدیل به یک عضو کامل بریکس شد و ما این اتفاق را به این کشور تبریک می‌گوییم. همزمان ۹ کشور شریک نیز به خانواده بزرگ بریکس پیوسته‌اند. بریکس دارد تبدیل به یک رکن قابل اعتماد همکاری در جهان جنوب و موتور رشد می‌شود.»

وانگ یی خواستار قدرتمندتر شدن بیش از پیش بریکس شد.

نظر چین در باره طرح ترامپ و طرح کشورهای عربی در باره غزه

وزیر امور خارجه چین طرح ارائه شده از سوی رئیس جمهور ایالات متحده برای تصرف نوار غزه را رد و بر حمایت کشورش از طرحی که به ابتکار مصر و دیگر کشورهای عربی برای بازیابی صلح در غزه ارائه شد، تاکید کرد.

«وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین گفت: «چین حامی طرحی که به ابتکار مصر و دیگر کشورهای عربی برای بازیابی صلح در غزه ارائه شد، است. نوار غزه متعلق به مردم فلسطین بوده و بخش لاینفکی از خاک فلسطین است.»

وانگ یی همچنین تاکید کرد هر گونه تغییر زورمندانه در وضعیت نوار غزه تنها منجر به ایجاد «آشوبی جدید» خواهد شد.

وزیر امور خارجه چین همچنین از جامعه بین‌المللی خواست در قبال نوار غزه، برقراری آتش‌بس پایدار را پیگیری کند، کمک‌ بشردوستانه به این باریکه را افزایش دهد و اصل «حکومت کردن فلسطینی‌ها بر فلسطین» را اجرا کند.

وزیر امور خارجه چین گفت که چین همچنان حامی تشکیل کشور مستقل فلسطین و «راه حل دو دولتی» به عنوان پایه و اساسی برای حل‌وفصل درگیری در غرب آسیا است.

وانگ یی تاکید کرد: اگر خاورمیانه در صلح نباشد، جهان نیز در صلح نخواهد بود و مسئله فلسطین همواره هسته اصلی مسئله خاورمیانه بوده است. دلیل اصلی تکرار درگیری های فلسطین و اسرائیل این است که تنها نیمی از «راه حل دو کشور» محقق شده  و با وجود آنکه دولت اسرائیل مدت هاست تأسیس شده، تأسیس یک کشور فلسطین هنوز دور از دسترس است. در مرحله بعد، تمرکز تلاش‌های جامعه بین‌المللی باید بیشتر بر «راه‌حل دو کشور» و حمایت بیشتر از تشکیل کشور مستقل فلسطین باشد. تنها از این طریق فلسطین و اسرائیل می توانند به طور واقعی با یکدیگر همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند و ملت های عرب و یهودی می توانند با دوستی و در کنار هم برای مدت های طولانی زندگی کنند.

وانگ یی خواستار تلاش‌های جهانی برای حمایت از برقراری صلح بین فلسطین و رژیم صهیونیستی شده و گفت: «همه گروه‌های فلسطینی باید اعلامیه پکن برای حصول اتحاد و تقویت خود را محقق سازند.»

او اضافه کرد: «چین به تلاش قاطعانه در حمایت از عدالت، صلح و توسعه مردم خاورمیانه ادامه خواهد داد.»

کنفرانس مطبوعاتی سالانه وزیر امور خارجه چین در چارچوب سومین نشست چهاردهمین دوره کنگره ملی خلق چین، عالی‌ترین نهاد قانونگذاری این کشور که در روز چهارشنبه افتتاح شده و تا سه‌شنبه ۱۱ مارس ادامه خواهد یافت، برگزار شده است. «وانگ یی»، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و وزیر خارجه چین است.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن کامنت های بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را در اختيار تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. کامنت هایی که طول آن ها از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *