
همزمان با نشست فوق العاده سران اتحادیه اروپا در بروکسل، روسیه روز پنجشنبه به رئیسجمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، هشدار داد که با ادبیات هستهای این کشور را تهدید نکند. وزیر خارجه روسیه پیشنهادهای اروپایی برای اعزام نیروهای حافظ صلح از اعضای ناتو به اوکراین را رد کرد.
ماکرون در سخنرانی روز چهارشنبه خود خطاب به ملت فرانسه، گفت روسیه تهدیدی برای اروپا است، پاریس میتواند درباره گسترش چتر هستهای خود به متحدان بحث کند و وی نشستی را با فرماندهان نظامی کشورهای اروپایی که مایل به اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین هستند، برگزار خواهد کرد.
کرملین این سخنان را به شدت تقابلی خواند و گفت ماکرون خواهان ادامه جنگ در اوکراین است.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، گفت: “این سخنان، البته، تهدیدی علیه روسیه است.”
لاوروف گفت: “برخلاف پیشینیانش، مثل ناپلئون و هیتلر که آنها نیز میخواستند علیه روسیه بجنگند،آقای ماکرون به شکلی چندان ظریف عمل نمیکند، زیرا حداقل آنها به صراحت میگفتند: ‘ما باید روسیه را فتح کنیم، ما باید روسیه را شکست دهیم’.”
مقامها و قانونگذاران روسی ماکرون را به داشتن ادبیاتی متهم کردند که میتواند جهان را به پرتگاه نزدیکتر کند. کاریکاتورهای روسی او را به عنوان ناپلئون بناپارت در حال حرکت به سوی روسیه در سال ۱۸۱۲ نشان دادند.
دیمیتری مدودف، رئیسجمهور سابق روسیه، گفت: “خود ماکرون تهدید بزرگی نیست. او حداکثر تا ۱۴ می ۲۰۲۷ از صحنه محو خواهد شد. و کسی دلش برای او تنگ نخواهد شد.”
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، پیشنهاد داد ماکرون شاید بخواهد کمک بگیرد تا اندازه واقعی نظامیاش را بسنجد، و وزارتخانه او گفت که سخنان او حاوی “نشانههای اخاذی هستهای” است و تهدیدی علیه روسیه محسوب میشود.
وزارت امور خارجه روسیه گفت: “جاهطلبیهای پاریس برای تبدیل شدن به ‘پدرخوانده هستهای’ با ارائه ‘چتر هستهای’ خود به جای چتر آمریکایی. برای کل اروپا آشکار شده است،. بدیهی است که این به تقویت امنیت نه خود فرانسه و نه متحدانش منجر نخواهد شد.”
روسیه و ایالات متحده بزرگترین قدرتهای هستهای جهان هستند و هر کدام بیش از ۵۰۰۰ کلاهک هستهای دارند. چین حدود ۵۰۰، فرانسه ۲۹۰ و بریتانیا ۲۲۵ کلاهک دارند.
عدم موافقت با نیروهای حافظ صلح
مقامهای روسی میگویند ادبیات سختگیرانه از سوی ماکرون، نخستوزیر بریتانیا کیر استارمر و دیگر قدرتهای اروپایی با توان نظامی واقعی پشتیبانی نمیشود و به پیشرویهای روسیه در میدان جنگ در اوکراین اشاره میکنند.
لاوروف و کرملین پیشنهاد ماکرون برای اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین را رد کردند و گفتند که روسیه با این مسئله موافقت نخواهد کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت: “ما در حال صحبت درباره استقرار تقابلی یک نیروی موقت هستیم.”
لاوروف گفت که مسکو چنین استقراری را به منزله حضور ناتو در اوکراین خواهد دید.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ادعاهای غرب مبنی بر اینکه روسیه ممکن است روزی به یک کشور عضو ناتو حمله کند را رد کرده است.
او جنگ را بخشی از یک مبارزه تاریخی با غرب پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پیشروی ناتو به آنچه که او حوزه نفوذ مسکو میداند، توصیف کرده است. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، این هفته جنگ اوکراین را به عنوان جنگ نیابتی بین روسیه و ایالات متحده توصیف کرد، موضعی که کرملین گفت درست است. پسکوف گفت: “این در واقع یک درگیری بین روسیه و غرب است. و کشور اصلی غرب ایالات متحده آمریکا است.” او افزود: “ما موافقیم که زمان پایان این درگیری و این جنگ فرا رسیده است.”