سه شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۴

سه شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۴

گروسی: اظهارات مقامات جمهوری اسلامی درباره محل‌های آلوده به مواد هسته‌ای با یافته‌های آژانس مغایرت دارد

به گزارش رویترز، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بخشی از سخنرانی آغازین خود در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، گزارش داد.

‌«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز -دوشنبه- در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که اظهارات مقامات جمهوری اسلامی درباره مواد، فعالیت‌ها و محل‌های آلوده به مواد هسته‌ای با یافته‌های آژانس مغایرت دارد و ذخایر اورانیوم با خلوص ۶۰ درصدی ایران به ۲۷۵ کیلوگرم افزایش یافته است.

‌ گروسی در این سخنرانی که رونوشت آن در وبگاه آژانس منتشر شده، گفت: «از زمان گزارش پیشین، ذخایر اورانیوم ایران تا خلوص اورانیوم-۲۳۵  ۶۰ درصدی، از ۱۸۲ کیلوگرم در فصل قبلی به ۲۷۵ کیلوگرم افزایش یافته است. ایران تنها کشور غیر هسته‌ای است که تا این سطح غنی‌سازی انجام می‌دهد و باعث نگرانی جدی من است.»

گروسی همچنین گفت: «ایران می‌گوید تمامی مواد، فعالیت‌ها و محل‌های لازم ذیل توافق پادمانی ان‌پی‌تی را اعلام کرده است. اگرچه، این اظهارات با ذرات اورانیوم یافت‌شده با منشا انسانی از سوی آژانس در محل‌های اعلام‌نشده در ایران مغایرت دارد. آژانس باید محل(محل‌های) فعلی مواد و/یا تجهیزات آلوده‌ای را که وجود داشته‌اند، بداند.»

گروسی یادآور شد که چهار سال از زمانی که ایران اجرای تعهدات هسته‌ای خود بر اساس برجام، از جمله پروتکل الحاقی را متوقف کرد سپری شده، و گفت «به‌طور جدی نگران» است که مسائل پادمانی «حل نشده باقی بماند».

او گفت این معضلات باید حل شود تا آژانس به موقعیتی برسد که تضمین دهد برنامه هسته‌ای ایران ماهیت صرفا صلح‌آمیز دارد.

مدیرکل ابراز «تأسف عمیق» کرد که ایران با وجود اعلام تمایل به بررسی پذیرش انتصاب چهار بازرس مجرب دیگر آژانس، انتصاب‌ها را نپذیرفت.

جمهوری اسلامی همانند گزارش های پیشین بر این نظر است که آنچه که گروسی در گزارشش آورده، ادعاهایی تکراری و بی‌پایه است.

هنوز تا نشست آتی دو ماه فاصله است. گزارش جامع دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه آوریل یا حداکثر ماه مه، برای نشست بعدی شورای حکام نهایی و ارایه خواهد شد. این پنجره زمانی کوتاهی است که جمهوری اسلامی می تواند فکر توسل به استفاده از مکانیسم ماشه را تقویت و یا تضعیف کند.

از نشست فصلی طوفانی دور پیش که به صدور یک قطعنامه تند و شاید سرنوشت‌ساز انجامید تا حالا، نه تنها پیشرفتی در حل اختلافات حاصل نشده که بر مبنای گزارش رافائل گروسی حالا بر حجم اورانیوم با غنای بالا به‌ویژه اورانیوم ۶۰ درصد افزوده شده است، پرسش‌های آژانس درباره ردپای اورانیوم در یکی آزمایشگاه‌های هسته‌ای ایران بی‌پاسخ مانده، یا دست‌کم پاسخ ایران آژانس را راضی نکرده، و البته مناقشه سیاسی بر سر مجوز بازرس‌های مجرب اروپایی آژانس هم هنوز حل و فصل نشده است.

 در نشست قبلی، شورای حکام آژانس بر اساس پیشنهاد مشترک بریتانیا، فرانسه و آلمان و با حمایت دولت وقت جو بایدن، با تصویب قطعنامه‌ای، جمهوری اسلامی ایران را به همکاری فوری با آژانس فراخواند. کشورهای اروپایی به تهران نسبت به حمایت از بازگشت سازوکار ماشه هشدار داده‌اند.

در همین قطعنامه دور پیشین، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به مدیرکل خود ماموریت داد یک گزارش جامع، ورای گزارش‌های همیشگی، درباره پرونده ایران تهیه کند تا اعضا بتوانند آن را سندی برای تصمیم‌گیری حیاتی درباره ایران قرار دهند.

اکنون آنچه که فضا را برای طرف‌های توافق هسته‌ای با ایران به سوی ضرب‌الاجل می‌برد، نزدیک شدن به «غروب» برجام است.

به زبان ساده یعنی تا زمانی که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ضامن برقراری برجام خواهد بود. اگر تا آن زمان از مکانیسم ماشه استفاده نشود، تحریم‌ها طبق برجام لغو خواهند شد: آنچه که به‌ویژه هم ایالات متحده آمریکا و هم طرف‌های اروپایی می‌گویند تا زمانی که برنامه هسته‌ای ایران به حد و حدود برجام بازنگشته است نباید اتفاق بیفتد.

تقویم زمانی غروب برجام در ماه اکتبر سال جاری را نه فقط جمهوری اسلامی بلکه آژانس، امضا کنندگان برجام و به ویژه اسرائیل لحظه به لحظه پیگیری می کنند، دور از واقعیت است که همه این بازیگران دست روی دست بگذارند و برای جلوگیری از فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی نه به مکانیسم ماشه متوسل شوند و نه اقدام بازدارنده ی دیگری انجام ندهند. گزارش گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشانگر آن است که جمهوری اسلامی فرصت خیلی کمی برای خنثی کردن بمبی دارد که لحظه ی انفجار آن روی ماه اکتبر تنظیم شده است.

برچسب ها

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه قطعنامه‌ای تصویب کرد که طی آن از ایران خواسته شده است فوراً همکاری‌های خود با این آژانس را بهبود بخشد و گزارشی جامع در مورد مسائل مرتبط با برنامه هسته‌ای خود ارائه کند. کشورهای پيشنهادکننده قطعنامه می گويند این اقدام به‌منظور فشار بر ایران برای آغاز مذاکرات هسته‌ای جدید صورت گرفته است. جمهوری اسلامی در پاسخ گفته است سانتريفوژهای پيشرفته جديدی را راه اندازی می کند
جمهوری اسلامی پیشنهاد داده است میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده خود را در حد ۶۰ درصد حفظ کند که پایین‌تر از سطح خلوص مورد نیاز برای ساخت یک بمب هسته‌ای است. رافائل گروسی در وین اعلام کرد: «این اقدام یک گام عملی در جهت درست است. ما این موضوع را تأیید کرده‌ایم و برای نخستین بار ایران راهی متفاوت را پذیرفته است.» پیشنهاد ایران برای محدود کردن سطح غنی‌سازی اورانیوم به ۶۰ درصد، هرچند از نظر قدرت‌های اروپایی کمتر از حد انتظار است
کشورهای غربی پیش‌نویس قطعنامه‌ای انتقادی علیه ایران را رسماً به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کردند. منابع دیپلماتیک به «خبرگزاری فرانسه» اعلام کردند که این پیش‌نویس درست پیش از نیمه‌شب سه‌شنبه ارائه شده است. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در تماس تلفنی با ژان نوئل بارو، همتای فرانسوی خود، نسبت به این اقدام هشدار داد و تأکید کرد که این اقدام سه کشور اروپایی (فرانسه، آلمان و بریتانیا) نه تنها اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند، بلکه با «فضای مثبتی» که میان ایران و آژانس ایجاد شده، تناقض دارد

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن کامنت های بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را در اختيار تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. کامنت هایی که طول آن ها از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *