سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳

سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳

جمعی از زنان داخل کشور: ۸ مارس نماد مقاومت و مبارزه زنان علیه هر گونه سلطه

اگر ستم به زنان قدمتی به درازنای تاریخ دارد، مبارزه و مقاومت زنان برای بر هم زدن مناسباتی که زیست آن‌ها و جامعه را نشانه گرفته نیز همواره جاری و ساری بوده و است.

تاریخ مبارزات ۱۵۰ ساله اخیر زنان جهان که  منجر به انتخاب روزی به‌عنوان روز جهانی زن شد، تنها شمه‌ی کوتاهی از این مبارزات است .در ۸ مارس ۱۹۰۸، کارگران زن کارخانه پوشاک نیویورک در اعتراض به شرایط سخت کاری و دستمزد پایین اعتصاب کردند. صاحب کارخانه به منظور جلوگیری از اتحاد کارگران آن‌ها را در کارخانه حبس کرد و در پی آتش گرفتن کارخانه، ۱۲۹ زن کارگر در آتش سوختند و این جنایت سرمایه‌داری شعله مبارزات زنان را چنان افروخت که هر روز منسجم‌تر و آگاهانه‌تر در سراسر جهان به پیش رفت و سرانجام در سال ۱۹۱۰، به پیشنهاد حزب سوسیالیست امریکا و کلارا زتکین در کنفرانس بین‌المللی زنان سوسیالیست، این روز به‌عنوان روز زن معرفی شد و یونسکو در سال ۱۹۷۷ هشت مارس را به‌عنوان روز جهانی زن نام گذاری کرد. از آن پس، همه ساله زنان آگاه و مبارز در جای‌جای جهان، در این روز به شیوه‌های متفاوت به دنیا اعلام می‌کنند که تا رفع هرگونه تبعیض و تا رسیدن به عدالت و رفاه، آزادی و برابری از پای نخواهند نشست. 

جامعه‌ی سرمایه‌داریِ مرد- پدرسالار سعی دارد، این روز را به مناسبتی برای بیان عشق و قدردانی مردان نسبت به زنان و بزرگداشت مادری بدل کند، حال آن که ۸ مارس روز بزرگداشت اگاهی و مبارزه زنان برای رسیدن به خواست‌هایی چون: حق رای، مزد برابر، حق بر بدن، حق پوشش، حق طلاق، حق حضانت فرزندان و مبارزه با قوانین تبعیض‌امیز و غیرعادلانه‌ی نوشته و نانوشته … در اقصا نقاط جهان است‌. هشت مارس روز پیکار زنان برای صلح است که سرمایه‌داری جهانی هر دم برای سود بیشتر آن‌را به مخاطره می‌اندازد. ۸ مارس روز مبارزه برای زندگی و لغو اعدام (قتل عمد حکومتی) است و در نهایت ۸ مارس روز مبارزه علیه هر گونه بی‌عدالتی، سلطه، تبعیض و نابرابری ساختاری است.

مبارزات زنان پویاییِ اجتماع‌محور دارد و به همین دلیل دارای قدرت تغییر اجتماعی و انقلابی است حتا اگر به انقلاب، به معنای کلاسیک آن منجر نشود؛ مناسبات اجتماعی و فرهنگی جامعه را دگرگون میکند؛ مانند آنچه که در جریان «خیزش ژینا» شاهد بودیم.  سنت این مبارزات در ایران به همت نیروهای مترقی و چپ به انقلاب مشروطه برمی‌گردد، هر چند با افت‌وخیزهایی، اما همواره با عمق بیشتر ادامه یافته است، چنانچه اوج آن‌را در حضور پررنگ و رادیکال زنان آگاه در خیزش عظیم «زن، زندگی، آزادی» شاهد بودیم. 

اولین راهپیمایی بزرگ زنان در ۸ مارس ۱۹۷۹ (۱۳۵۷)، به‌عنوان نخستین  سنگر نافرمانی و مقاومت و در اعتراض به شروع اختناق و ارتجاع شکل گرفت که با سرکوب شدید حکام و در زیر سایه سنتِ مردسالارانه با شعارهایی چون «یا روسری یا تو سری» از سوی ارتجاع مذهبی در برابر شعار «ما انقلاب نکردیم تا به عقب بر گردیم» از سوی زنان و مردان مترقی مواجه شد. هر چند در آن زمان، آن چنان که باید مورد حمایت و پشتیبانی برخی نیروهای سیاسی قرار نگرفت، اما زنان از پای ننشستند و مقاومت و مبارزات خود را در هر کوی و برزن، هر خانه و هر سلول زندان زیر سختترین شکنجه‌ها و قتل‌های حکومتی و ناموسی و … ادامه دادند.  بنابراین آغاز این مبارزات نه «یواشکی» بود و نه به روز خاصی محدود می‌شد و چنان عمق و گستره‌ای یافت که بخش بزرگی از جامعه به‌معنای واقعی و ملموس این شعار که «آزادی زنان معیار آزادی جامعه است» واقف شدند و شعار «زن،زندگی، آزادی» نه تنها شعار محوری اعتراضات مردمی در «خیزش ژینا» که پس از فروکش آن خیزش نیز همچنان به یکی از شعارهای محوریِ اغلب اعتراضات صنفی، سیاسی و اجتماعی تبدیل شده است.

در این راستا هم خود زنان و هم سایر نیروهای مبارز به نیروی عظیم و تعیین‌کننده‌ی زنان آگاهی بیشتری یافتند و امروز با درس گرفتن از اشتباهات و تجربیات تلخ گذشته، چون اولویت ندادن به مساله‌ی زنان، نادیده گرفتن نیروی عظیم مبارزات زنان، در جهت تقویت جنبش زنان و تشکل‌های مستقل آنان پیش می‌روند. جنبش زنان ایران در همبستگی و پیوند با سایر جنبش‌های زنان در سراسر جهان، به خصوص منطقه خاورمیانه که درگیر جنگهای خانمانسوز است (همانند افغانستان، سوریه، فلسطین و…) و در اتحاد و همبستگی با سایر جنبشها معنا و گسترش بیشتری می‌یابد و سبب تحولات مثبت در مواضع و سیاستهای گروههای مترقی خواهد شد. بدیهی است که راه موفقیت و پیشبرد مبارزات زنان در سراسر جهان و خاور‌میانه بدون نگرش عمیق نسبت به سکولاریسم، فمینیسم و به زیرکشاندن مقوله‌ی  سلطه و بهره‌کشی در انواع مختلف آن امکانپذیر نیست. 

مبارزات زنان به‌ویژه اکنون و در آستانه هشت مارس ۱۴۰۳ اهمیت ویژه‌ای می‌یابد. اکنون که جناح‌های راست افراطی سرمایه‌داری جهانی بیش‌از‌پیش در حال قدرت گرفتن هستند و در این راستا از ابزارهایی همچون تحمیل جنگ‌های داخلی و خارجی به کشورهای عقب‌نگه‌داشته‌شده، سازش با جناح‌های افراطی‌، فاشیستی، بنیادگرا، ارتجاعی و سرکوبگر حاکمیت محلی تا اپوزیسیون‌سازی و تهدید حمله نظامی و… بهره می‌گیرند. حاکمیت جمهوری اسلامی نیز به‌رغم اینکه در ضعیف‌ترین موقعیت خود چه از لحاظ خارجی و چه داخلی قرار دارد، مثل تمامی حکومت‌های سرکوبگر و فاشیستیِ دیگر در مقابله با  جنبش روبه‌رشد و رادیکال داخلی، برای حفظ بقای خود از حربه‌های گوناگون جهت کنترل و نفوذ در اپوزیسیون، اپوزیسیون‌سازی و سرکوب و ارعاب جامعه استفاده می‌کند، حربه‌هایی چون دستگیری گسترده فعالان اجتماعی و اقلیت‌های قومی و دینی،  صدور و اجرای گسترده احکام اعدام، به‌ویژه برای زندانیان زن (همچون وریشه مرادی، پخشان عزیزی، شریفه محمدی) و …

بنابراین ما، زنان چپ، معتقدیم مادام که نظام سرمایه‌داری، بنیاد‌گرایی مذهبی و مردسالاری در ایران حاکم است، به‌رغم دستاوردهای کوچک و بزرگ، امر رهایی محقق نمی‌شود و باور داریم حضور پر رنگ زنان در صف اول جنبش‌های کارگری، دانشجویی، دادخواهی، معلمان، بازنشستگان، پرستاران، مال باختگان، محیط زیست، نه به اعدام و… و تجربیات حاصل از این مبارزات قطعا راه‌گشای دستاوردهای بزرگ‌تری جهت نیل به اهداف آن‌ها خواهد بود.

گرامی باد ۸ مارس روز جهانی زن

پوینده و همبسته باد مبارزات زنان پیشرو علیه ستم‌های جنسیتی، طبقاتی، قومی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سراسر جهان

گسترده باد اتحاد و همراهی زنان با مبارزات ضد جنگ در منطقه و جهان که پاشنه اشیل سرمایه‌داری است

  • جمعی از زنان تهران و کرج
  • جمعی از زنان فعال داخل کشور

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن کامنت های بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را در اختيار تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. کامنت هایی که طول آن ها از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *